13 omadust, mis on heal maakleril

Nagu igal elualal, on ka kinnisvaramaaklerite hulgas neid, kes teevad oma töö kuidagi ära, ja neid, kes teevad seda kirega ning saavutavad häid tulemusi justkui möödaminnes. Need viimased panevad oma töösse selle lisamiski, mida ei näe ette nende tööeetika ega aukoodeks. Vaatame üle, mis eristab meie meelest häid maaklereid teistest.

Hea maakler on see, kes…

… läheb kohale

Kohale minnes uurib maakler kõik nurgatagused üle ja palub omanikul ka miinuste kohta kõik ausalt ära rääkida. Kui pärast müüki midagi varjatud puudusena välja tuleb, on see nuhtluseks kõigile osapooltele, nii et midagi piltlikult öeldes vaibanurga alla pühkida pole mõtet. Hea maakler küsib omanikult nii palju küsimusi, kui tal iganes vaja on, et ta saaks  müüdavast kinnisvarast võimalikult objektiivse pildi ette.

… tunneb seadusi

Kui maakler seadusi vähese kogemuse tõttu veel nii hästi ei tunne, peaks tal olema keegi, kes vajadusel kiiresti head nõu annab. Näiteks peaks ta teadma, kuidas asjad kaasomandis olevate kinnisvaraobjektide puhul käivad jne.

… teab, kuidas pangaga asju ajada

Hea maakler teab, mismoodi asjad pangaga käivad, ning oskab klienti ka sellel alal nõustada. See on väga oluline. Maakler peaks ostuhuviliselt inimeselt kohe ühena esimestest asjadest uurima, kas tal on pangas käidud, ja kui mitte, siis andma soovitusi. Enne broneeringu tegemist võiks vähemalt esmane käik panka tehtud olla. Muidu võib juhtuda, et broneering küll tehakse, aga hiljem selgub, et pank ei annagi online laenu.

… teab, kellele helistada

See tähendab, et maakleril on nimekiri vajalike inimeste kontaktidest. Sinna nimekirja kuuluvad näiteks notar, ehitusspetsialist, fotograaf ja veel mõni spetsialist, kellelt nõu ja abi saab.

Hea kontakt notariga on oluline sel põhjusel, et mõnikord on tehinguga väga kiire, kuid vabu notariaegu pole kusagilt võtta. Kui maakleril on hea kontakt mõnes kindlas notaribüroos, kuhu ta saab oma kliendiga kiiresti pöörduda, siis on see kindlasti suureks plussiks.

… on rahulik ja loov

Igal maakleril tuleb aeg-ajalt ette ootamatusi ja kõige kogenumadki neist ei saa öelda, et nad on absoluutselt kõike näinud, mis kinnisvaraturul võib ette tulla. Selliste olukordade lahendamiseks on vaja nii rahulikku meelt kui loovust.

Kui kliendil ei ole näiteks kasutusloa või mõnede muude paberitega kõik korras, siis ei ole maakler see, kes kõik probleemid ära lahendab, vaid maakler peab oskama nõu anda, mida ühes või teises olukorras teha ja kelle poole on kõige mõttekam pöörduda.

Samuti peab ta oskama ja suutma kliendile ausalt öelda, kui korter või maja on näiteks mingis osas valesti ehitatud ja pank ei anna seetõttu laenu ja peab eraisikult eraisikule laenu kaaluma hakkama, mis on kõge intressiga.

… teab, kuidas müüa

Kuulutust oskab üles panna igaüks ja kinnisvara24.ee portaalis on see veel eriti lihtne. Heal maakleril on aga valmis plaan, mismoodi ta su korterit või maja müüma hakkab. See tähendab õige hinna määramist kohe alguses ja omanikule ausa tagasiside andmist, mis hinnaga sel ajahetkel on selles piirkonnas kinnisvara müümine võimalik; mis on reaalne hind, mille sinu kinnisvara eest võib saada. Jättes muidugi väikese allahindluse ruumi ka, aga tehes kõike läbimõeldult.

Mitte nii head maaklerid teevad mõnikord nii, et panevad omaniku soovitud hinnaga kinnisvara müüki, aga siis tuleb neil lihtsalt hiljem tunnistada, et hinnaga sai mööda pandud. Võib juhtuda, et maja või korter tuleb sellisel juhul müüa hoopis väiksema hinnaga, kui oleks olnud võimalik saada siis, kui oleks algusest peale hinna õigesti määranud.

Heal maakleril on kõhutunne hindamisakti suhtes, mis tähendabki seda, et ta oskab juba umbes öelda, mis hind hindamisakti kirjutatakse.

… hoiab kätt pulsil

Maakler peaks umbes kord nädalas kliendile tagasisidet andma, kui palju on kuulutust vaadatud ning mitmele potentsiaalsele ostjale on objekti näitamas käidud. Käe pulsil hoidmine tähendab ka näiteks seda, et kui aastaaeg on vahetunud, tehakse uued pildid, sest keset suve ei ahvatle lumehangedega välisvaade kedagi ning paneb hoopis küsima, miks see korter või maja kaubaks pole läinud.

Kui korter või maja ei müü, peab maakler välja selgitama, milles asi on. Põhjus võib olla hinnas, halvasti koostatud kuulutuses, väheses reklaamis või milleski muus. Maakler peaks teadma, mis on normaalne kuulutuse külastatavus, ja oskama midagi ette võtta, kui tegelik number jääb sellele suurel määral alla.

Ja muidugi tähendab käe pulsil hoidmine seda, et maakler on kättesaadav ja vastab kliendile mõistliku aja jooksul.

… oskab kirjutada hea müügiteksti

Hea müügitekst tähendab seda, et see on kirjutatud vormis, mis tõmbab tähelepanu ning on aus ja ülevaatlik. Aususe alla käib kõik, mis potentsiaalne ostja peaks teadma, sest kui huviline tuleb juba kohale ning avastab alles siis mingi olulise puuduse, ütleb ta tavaliselt, et ta oleks tahtnud seda kohe teada. Mõnel teisel ostjal poleks selle konkreetse puuduse vastu võib-olla midagi, nii et tasub igal juhul olla aus.

Näiteks kui majal või korteril puudub kasutusluba, siis see tähendab uue omaniku jaoks tohutut sebimist ja asjaajamist. Kui sellist asja kirjas pole, valmistab see väga paljudele klientidele pettumuse ja kulutab kõigi aega.

Kui kuulutuse juures on ilusad pildid esikust ja elutoast, aga puudub aus tagasiside ajast ja arust vannitoa kohta, võib see ikka pettumust valmistada küll.

Samuti tuleks müügiteksti kirjutada ausalt kommunaalide summad nii suve- kui talvekuudel, sest need on väga oluline osa kogu tehingust.

… teeb profid pildid

Headel piltidel on koristatud toad ning kadunud peavad olema enam-vähem kõik tänase omaniku isiklikud asjad, v.a muidugi mööbel ja muu sisustus. Vajadusel tõstetakse ka mööblit ringi, et ruumi tegelik potentsiaal välja tuleks.

Headel pilditel on palju valgust ja ilusad värvid.

… saadab omaniku kodust ära

Kui omanik elab müüdaval pinnal sees, saadab hea maakler ta kodust ära, sest omanik ei ole objektiivne ja võib müügiprotsessi takistada. Näiteks võib juhtuda nii, et potentsiaalne ostja ütleb tema elutoa või mõne ruumilahenduse kohta midagi solvavat, millele omanik teravalt reageerib, ja ongi juba tehing ohus. Omanik ja ostja ei pruugi ka lihtsalt inimestena sobida.

Kui omanik sees ei ela, võiks ta anda maaklerile võtmed, nii on kõigi jaoks mugavam ja lihtsam.

… on korrektse välimusega

Kommentaarid on liigsed. Või noh, oleme näinud maaklerit, kes tegi oma tööd dressides, ja samuti teame üht neidu, kes arvas, et maakleritöö juurde käivad rõivad, mis sobivad tegelikult pigem ööklubisse.

Maakler esindab oma klienti ja seda tuleb igal juhul arvestada.

… oskab hinda kaitsta

Ostjatele tuleb põhjendada, miks konkreetne korter või maja on müügis just selline hinnaga, ning välja tuua argumendid. Kui on mõni oluline eelis, siis oskab hea maakler sellest rääkida, nagu ka korteri või maja turuväärtusest. Selleks võib olla garaaž, parkimiskoht, mõni mööbliese, köögimööbel vms.

 


Seotud artiklid