15 küsimust, mida maakler peaks kinnisvara omanikult küsima

Paljud inimesed mõtlevad, et suudavad oma kinnisvara maakleri abita ise ära müüa, sest mis see kuulutuse üles panemine siis ka ära pole. Tegelikult on aga kinnisvara müümine palju keerulisem kui lihtsalt kuulutuse avaldamine. Maakleri abi kasutades on võimalik väga paljusid probleeme vältida ja tõenäoliselt saab niimoodi kinnisvara ka kiiremini ning oskuslikumalt müüdud.

Selleks et maakler saaks oma tööd hästi teha, peab ta ennast kinnisvara olukorraga kõigepealt kurssi viima.

Kõigepealt on tal vaja objekt oma silmaga üle vaadata. Just nii. Maakler läheb korterisse või majja, mida ta plaanib müüma hakata, kindlasti kohale ja teeb endale selle olukorra vajalikul määral selgeks.

Sellepärast ta küsib kohe terve hulga küsimusi.

Miks omanik on otsustanud oma kinnisvara müüki panna?

See on väga tähtis küsimus, sest ostjad tahavad seda alati teada. Võib-olla on sellel kinnisvaral näiteks miski viga küljes? Aga võib-olla on tegemist just eriti hea elamispinnaga ja kui omanik välismaale ei koliks, ei sooviks ta seda mingil juhul müüa.

Kui suured on kommunaalkulud?

Jällegi väga tähtis informatsioon uue omaniku jaoks, sest kommunaalkulud moodustavad väga olulise osa korteri või maja väärtusest.

Mitmekesi sellel pinnal praegu elatakse?

See küsimus aitab seletada kommunaalkulusid. Võib-olla on suured vee- ja elektriarved tingitud sellest, et varem elas siin suur pere ja kui uue omaniku peres on vähem inimesi, on eeldatavalt ka kommunaalkulud väiksemad.

Kui kiiresti saab omanik välja kolida?

Alati ei pruugi see nii olla, aga mõnikord sõltub tehingu tegemine just sellest, kui kiiresti uus omanik võtmed kätte ja sisse kolida saab.

Kui tegus on korteriühistu?

Kui tegemist on kortermajaga, on väga oluline teada, kui usinalt tegutseb korteriühistu ning mis on selle edasised plaanid. Võimalusel võiks maakler rääkida ka ühistu esimehega, kellelt saab kõige täpsemat informatsiooni selle kohta, millal vahetati katus või torud; kui uus on küttesüsteem ning millal võetakse ette maja fassaadi remont.

Kuidas on lood päevavalgusega?

Uus omanik tahab kindlasti teada, kuidas liigub tema uue kodu suhtes päike ja kui pime või valge tema uues pesas on.

Kui palju mööblit jääb sisse?

Mööbel võib olla väga oluline osa tehingust ja sellepärast oleks vaja väga täpselt teada, kas ja kui suur osa mööblist majja või korterisse sisse jääb.

Kaasomandi küsimused

Maakleril on vaja kindlasti aru saada ka sellest, kas tegemist on kaasomandiga või mitte.

Mis praegusele omanikule oma kinnisvara juures eriti meeldib?

Kui korteri või maja juures on midagi, mis praegustele omanikele väga meeldib, siis saab seda kasutada olulise müügiargumendina nii müügiteksti kirjutamisel kui ka ostuhuvilistega rääkimisel.

Mis ei meeldi?

Võib-olla on elutoas krigisev põrand või lastetoas liiga vähe valgust? Ka võimalikud vead peaks maakler enda jaoks selgeks tegema.

Millised on suhted naabritega?

Vaevalt et naabrid ostuotsusel määravaks saavad, aga igaks juhuks peaks maakler teadma, kui mõnede naabritega on pidevalt näiteks müra või millegi muuga seonduvaid probleeme.

Soe või külm?

Jällegi väga oluline teada, kas korter on talvel piisavalt soe või tuleb arvestada jahedamate eluruumidega. Samuti on tähtis, kuidas on lood suvise palavusega.

Kui müügis on üüripind…

… siis küsib maakler omanikult hinna kohta, millega korterit või maja praegu välja üüritakse. Ostja teab siis juba arvestada tulevaste tulude ja muuga.

Milline seis on ühistranspordi ja parkimisega?

Kinnisvaradiili juurde käivad ka ligipääsu- ja transpordiküsimused. Samuti on vaja aru saada, millistes toidupoodides praegused omanikud kõige meelsamini käivad.

Millist hinda omanik oma kinnisvara eest soovib?

Seda, kas soovid, tegelik turuolukord ning hindamisakti tulemused omavahel kokku lähevad, saab maakler juba vestluse käigus omanikuga arutada.

Mõnusa jutuajamise käigus tekib kindlasti veel mitmeid küsimusi nii omanikul kui ka maakleril. Mida parem pilt mõlemale edasisest tegevusest ja kinnisvara olukorrast ette saab, seda paremini saab maakler oma tööd teha.

Edukaid kinnisvaratehinguid kõigile!

Vaata meie magusamaid pakkumisi siit.


Seotud artiklid