2022. aasta suurim elukondliku kinnisvara arendaja Eestis on Bonava

Elamuarendusettevõte Bonava avaldas eelmisel nädalal oma 2022. aasta majandustulemused, millest selgub, et kokku müüdi grupi poolt opereeritavatel turgudel 2727 kodu, neist 182 Eestis. Tõnu Toomparki analüüsi põhjal oli Bonava Eesti 2022. aastal kõige enam uusi kodusid müünud elamuarendusettevõte Eestis.

Elukondliku elamuarenduse turgu on sel aastal ees ootamas mitmed väljakutsed. Euribori tõus ja energiakriis on mõjutanud inimeste ostuotsuseid ning kodulaene võetakse varasemast ettevaatlikumalt. Bonava Eesti tegevjuhi Taavi Soormi sõnul tasub uue kinnisvara otsijatel omale sobiv kodu soetada pigem varem kui hiljem.

„Hetkel on kinnisvaraanalüütik Tõnu Toomparki hinnangul Tallinna turul veidi alla 2000 uue korteri,“ rääkis Soorm. „Ehitussektorit mõjutavad väga paljud erinevad tegurid ning sestap võetakse ka uusi arendusi töösse varasemast vähem. Seega mingi hetk võib tekkida olukord, kus nõudlus ületab pakkumise,“ selgitas Bonava Eesti tegevjuht.

„Uusarenduse eeliseks on eelkõige võimalus valida endale sobiv kombinatsioon asukohast, korrusest, toalisusest ja ka aknast avanevast vaatest,“ rääkis Soorm. Ta usub, et uus korter lähitulevikus veel defitsiitseks kaubaks ei muutu, kuid heade omadustega korter on minev kaup ka langeval turul. „Võib juhtuda, et varsti on sobiva kodu leidmine oma vajaduste ja eelistuste põhjal oluliselt keerukam,“ lisas Soorm.

Analüütik Tõnu Toompark tugineb oma analüüsis kinnisvaraarendajate kodulehtedelt koondatud andmetele, teistlaadi allikatel põhinevaid ülevaateid uute kodude esmamüügi osas Eestis reeglina ei koostata.

Kokku müüs Bonava Eestis, Lätis ja Leedus 470 uut kodu. Grupi netokäive ulatus 2022. aastal 15 706 miljoni Rootsi kroonini.


Seotud artiklid