5 esimest sammu oma majani

Soovid ehitada oma maja, aga ei tea millest alustada? Iga maja kavandamisel tuleb teha hulk otsuseid ja tegevusi, mis tervikuna käivitavad maja ehitusprotsessi. Millest tuleks alustada, milline oleks loogiline tegevuste järjekord, et ehitustöödega algust saaks teha?

5 esimest sammu, millest alustada oma maja projekti:

1.Lähteülesande ja esmase ruumiplaani koostamine

Oma maja kavandamine algab sellest, et tehakse nimekiri majja planeeritavatest ruumidest ning lisatakse sinna juurde ka ruumide võimalikud suurused. Ruumide pindade kokku liitmisel saab esmase maja suuruse ning kui see ületab näiteks 120-130 m2 siis enamasti on mõistlik kaaluda 2 korruselist maja. Lähteülesandesse pannakse kirja ka täpsemalt soovid, mis puudutavad seda, kuidas maja peaks välja nägema, näiteks, kas klassikaline või moderne maja. Kirja tasuks panna ka soovid näiteks krundi võimaliku suuruse ja asukoha osas. Lisaks tuleks koostada umbkaudne eelarve, mis sisaldaks krundi maksumust, koos liitumistega ja maja ehitamisega seotud kulusid.

2. Maja projekti tellimine või valimine tüüpprojektide hulgast

Lihtsaim viis on otsida tüüpprojektidest lähteülesandele kõige lähedasemat maja ning vajadusel seal muudatusi tehes, see enda jaoks sobivaks kohandada. Pikem, kuid põhjalikum variant on tellida majale individuaalprojekt, mis algusest lõpuni arvestaks täielikult kõiki soove ja ettekujutust oma kodust. Projekti valmimiseks tasub varuda aega, et põhjalikult kõik soovid projektis kajastatud saaksid.

3.Krundi valik ja maja paiknemine krundil

Krundi valik tasub teha kaalutletult ja hinnata kõiki aspekte majanduslikust ja emotsionaalsest küljest. Näiteks kindlasti meeldib paljudele elada kenas metsatukas teistest majapidamistest eemal aga juurdepääsuteede, kommunikatsioonide rajamine sellisele krundile võib selle ebamõistlikult kalliks muuta. Koos krundi valikuga saab teha ka valiku maja paiknemise osas krundil ilmakaarte suhtes ning see võib tuua kaasa vajaduse ka muuta veidi ruumiplaani.

Loe siit ka, mida peab teadma enne krundi ostmist >>

4.Finantseerimise lahenduse väljatöötamine

Enamik inimesi vajab maja ehitamiseks laenu võtmist. Samuti kaasneb majaehitamisega enamasti ka olemasoleva eluaseme müümine, mis kulutatakse krundi ostmiseks ja kui raha veel üle jääb siis ka näiteks vundamendi rajamiseks.

Laenupakkumisi tasub kindlasti küsida mitmest pangast ning leida enda jaoks parim lahendus.

Maja ehitus on kallis ettevõtmine, kuid samas tasuks arvestada juba alguses kõigi kuludega, et oleks ressursse maja ja kõige sinna juurde kuuluva valmimiseks ja sisustamiseks. Praktika näitab, et kui alustatakse maja ehitamist mõttega, et hiljem hangin raha juurde ja tellin osad tööd pärastpoole siis jäävad tööd sageli väga pikaks ajaks pooleli ja poolikus majas ei ole hea elada.

5.Maja hinnaküsimine ja töövõtulepingu sõlmimine

Maja hinnaküsimine toimub maja projekti alusel ning hinnaküsimise juurde tuleks kirja panna ka kõik soovid ja täpsustused, millega ehitaja peaks arvestama. Hinnapakkumise saamisel tuleks koos ehitajaga pakkumine vajadusel rida-realt üle vaadata ja kõik ebaselge üle täpsustada.

Seejärel tuleb sõlmida ehitajaga korrektne töövõtuleping, mis sisaldaks selgelt väljatoodud tööde ajaplaani, kvaliteeditingimusi ja kõiki muid olulisi osapoolte kohustusi ja õigusi. Näiteks võib lepinguga panna ehitajale kohustuseks ehitusloa taotlemise. Kui ehituluba olemas võib töödega alustada.

Erinevate müügis olevate kruntidega saad tutvuda siit >>

Allikas: Finnlog.ee


Seotud artiklid