5 võimalust oma kodu keskkonnasäästlikult sisustada

Õnneks on jõuab keskkonnasäästlik mõtteviis üha enam inimeste igapäevaellu. Kraanivee kinnikeeramine hammaste pesemise ajal pole meie jaoks liiga raske; me jälgime ikka, millisesse pakendisse on pandud meie toit ning ka kodukeemia valimisel otsustame loodussõbralikumate variantide kasuks.

Kuidas saab aga looduse ning oma tervisega arvestada oma korterit või maja sisustades? Kohe räägime sulle mõnest võimalusest, mida võid oma kodu kujundades kaaluda. Ja kui arvad, et öko on midagi halli ja koledat, siis ära muretse – see pole kaugeltki nii.

Minimalism kui loodust säästev stiil

Loodussäästlik saab olla ka lihtsalt vähem tarbides. Meil ei ole vaja nii palju asju, nagu kaupmehed ja tootjad meile müüa püüavad. Minimalistlik kodu on väga ilus ja inimestele, kelle maitsega see vähegi kokku läheb, soovitame seda soojalt.

mööbel

Kasuta naturaalseid materjale

Mõned aastad tagasi oli looduslike materjalide kasutamine rahakotile päris suur põnts. Enam see õnneks nii ei ole. Kuna nõudlus on läinud suuremaks, saavad tootjad paremat hinda pakkuda.

Seda vist ei pea enam ütlema, et seinast seina sünteetiline vaipkate on ajast ja arust tolmukoguja. Vaipa peab saama ikka õue viia ja põranda kenasti ära pesta, eks ole? Vali sünteetika asemel looduslikest materjalidest vaip ning me lubame, et sa ei kahetse. Kui mitte muud, siis on su hingamisteed kindlasti tänulikud.

Ka mööbli- ja seinakatete puhul saad teha looduslikke valikuid. Samuti on keskkonnasõbralikumaks läinud seinavärvid, tuleb ainult poest küsida. Või võta mõni muu naturaalne seinakattematerjal: pabertapeet (vaata, mis liimiga see seina läheb), kork, roog vm. Väga tänuväärne materjal on bambus – see kasvab looduses ülikiiresti ja näeb kena välja.

Ümbertöödeldud materjalid on veelgi paremad

Naturaalsete materjalide kasutamine on hea, aga veelgi parem on, kui otsustad millegi kasuks, mis on valmistatud taaskasutatud materjalidest. Selline valik on kõige väiksema ökoloogilise jalajäljega.

Väga kenad on näiteks ümbertöödeldud materjalist terrassilauad. Kui tahad kodu sisustamisega taaskasutusliikumisse oma panuse anda, leiad väikse uurimistöö tulemusel internetist väga palju võimalusi.

isetehtud

Põrandale kivi või puit

Tegelikult on naturaalseid ja loodussõbralikke põrandaid peale kivi ja puidu muidugi veel. Kasvõi eespool mainitud kork või naturaalne linoleum.

Taaskasutatud mööbel

Kõige magusama pala jätsime lõpuks. Taaskasutatud mööbli poed on nagu võlumaa, kust võid leida selliseid pärleid, et hoia ja keela. See vajab aga püsivust ja nende pidevat läbi kammimist. Kasutatud mööbli ostmisega ei säästa sa mitte ainult loodust, vaid hoiad kokku ka raha ning saad endale erilise ja isikupärase kodu.

Ja kui mõni mööbliese, näiteks kummut, vajab ülevärvimist, siis on see just selline projekt, mis ühel mõnusal nädalavahetusel koos kallima või lastega ette võtta.

Nii! Kes nüüd neist soovitustest midagi kuulda võtab, saab meie käest küll mitu pikka paid! 


Seotud artiklid