6 saladust kasutatud mööbli ostmisel

Suvisel ajal liiguvad paljud meist rohkem mööda Eestimaad ringi kui tavaliselt. Neil käikudel võib sattuda põnevatesse poodidesse, turgudele ja laatadele, kus müüakse muu vanavara hulgas ka kasutatud mööblit. Meie ei suuda iialgi ühestki vanakraamipoe uksest sisenemata mööda minna, sest kes teab, mis põnev asi seal võileivahinna eest meid ootab.

Paraku on lihtne sellises kohas pea kaotada ja suure ostutuhina tagajärjel avastada oma kodus mööblitükk, mille kordategemisele kulub eeldatavast mitu korda suurem rahasumma, või on uus kummut nii suur, et ei passi õieti ühtegi tuppa.

Kui järgid siinseid soovitusi, võid oma kodu ilma kahetsust tundmata mõne kihvti vana mööblitükiga kaunistada.

Käi paljudes müügikohtades

See õige kohvilauake või öökapp ei oota sind esimeses ettejuhtuvas poes. (Ehkki loomulikult pole see välistatud ja pealegi on ju olemas ka selline asi nagu algaja õnn.) Astu vanakraamipoodidesse sisse ka siis, kui sa millegi konkreetse otsingul ei ole. Tõenäoliselt ei leia sa täpselt seda, mille oled peas valmis mõelnud, aga võib-olla satud millegi ootamatu otsa, teadmata enne, et sul on seda vaja. Aja jooksul koguneb nii paras hulk ilusaid mööbliesemeid, mille abil oma kodu eriliseks ja ainulaadseks teha.

Võta laadale sularaha kaasa

Mõnikord võib tool või kapike, mis sulle silma jäi, meeldida ka teisele ostjale ja sellepärast oleks hea, kui sa ei peaks kuhugi sularaha järele minema, vaid sul on piisav summa kotis olemas. Nii pole ohtu, et keegi sinu uue lemmiku endaga kaasa viib. Enamikus vanakraamipoodides saab ka kaardiga maksta, aga laatadel on see võimalus haruldane.

Vaata ese enne ostmist üle

Kui see on vähegi võimalik, siis vaata asi enne üle, kui raha kotist välja võtad. Veebi kaudu on küll väga mugav ostelda, aga vana mööblitüki seisukorrast saad õige pildi ette ikka alles oma käega katsudes ja silmaga vaadates.

Ja üldse, võib-olla polegi sul uut söögilauda puudutades seda õiget tunnet. Vot siis jäta see ostmata.

Muidugi on ka veebipoed ja oksjonikeskkonnad suurepäraseid asju täis, nii et ära saa valesti aru – me ei soovita sul neist eemale hoida. Pigem julgustame lisaks veebis surfamisele ka mööda füüsilisi poode kolama.

Kui saad ise mõnda eset näpuga katsuda, pööra tähelepanu järgmistele asjadele.

  • Kas kõik osad on olemas?

Kapinupud, sahtli käepidemed, liistud, ornamendid?

  • Kas mööblitüki jalad on korralikud või niiskuskahjustusega?

Kui jalad on niiskuse tõttu kannatada saanud, siis vaata, kas neid on võimalik veidike lühemaks teha ja nii mööbliese päästa või vajab see suuremat parandamist.

  • Vaata, kas ja kui palju on asjale liiga teinud putukad.
  • Kas mööblitükk on stabiilne või kõigub liigutades?
  • Kas sahtlid käivad ilusti lahti ja on muidu töökorras?
  • Ega esemele pole tehtud parandustöid, mis on sellele hoopis kahju teinud?
  • Ega ese ei lõhna imelikult? Suitsuhaisu või teatavat kiisude jäetud lõhna pole sugugi lihtne pehmest mööblist välja saada.
  • Kas mööbli kangas on terve või vajab vahetamist?

Käi väikelinnade vanakraamipoodides

Kasuta ära suviseid väljasõite ja hüppa läbi väikeste kohtade vanakraamipoodidest. Sealsed hinnad on tavaliselt soodsamad kui suuremates linnades, aga kraam võib olla veelgi parem.

Mõõdud kaasa!

Kasutatud mööblit ei saa tõenäoliselt vahetada ega poodi tagasi viia, nii et kirjuta väikesele lipikule vajalikud mõõdud üles ja hoia seda rahakoti vahel. Nii pole hiljem karta ebameeldivaid üllatusi, kui mõni mööbliese on liialt suur või väike.

Ja kui lähed kohe hommikul välja kavatsusega läbi kammida nii palju vanakraamipoode kui võimalik või on sul plaanis külastada mõnd laata, siis pista igaks juhuks mõõdulint ka kotti.

Osta esialgu vaid asju, mida suudad ise korda teha

Kui oled kasutatud mööbli ostmisel alles algaja, siis soeta ainult neid asju, mida suudad ise korda teha. Nii väldid olukordi, kus ostetud asja kordategemine läheb mitu korda kallimaks, kui sa arvasid. Hiljem, kui oled taastamise hindadega kursis, saad juba ka viletsamas seisukorras asju osta, kui tead, et kokkuvõttes tuleb hind mõistlik.

Põnevaid leide ja tarku oste!


Seotud artiklid