7 nõuannet, et köök näeks välja nagu sisustusajakirjas

Hea disain peitub detailides. Eriti sellistes, mis ei paista eriti silmagi. Seega tasub kööki kujundades lähtuda praktilisest kaalutlustest ja põhimõttest “vähem on rohkem”. Jagame sulle seitse soovitust, et su köök näeks välja nagu sistustusajakirjas.

1. Elektripistikud ja lülitid olgu seinaga samas toonis

Sageli on nii, et sein on mingis muus toonis kui valge, kuid elektripistikud ja lülitid on valitud lumivalged. Valged pistikud-lülitid paistavad aga seinalt hästi välja ning rikuvad harmoonilist üldpilti. Kui soetad elektripistikud, mis sobituvad seina tooniga, sulanduvad need üheks ega paista välja. Samuti tasub lülitid ja pistikud hoida ühes stiilis.

2. Kasuta erinevaid valgusteid

Kui riputada köögilakke ainult üks valgusti, võid olla kindel, et sellest jääb väheks ka pisikeses ruumis. Ideaalis võiks ruumi mahtuda nii üldvalgustus kui ka kohtvalgustus — kohtvalgustid võiksid asuda tööpinna ja söögilaua kohal. Seinal olevate kappide all paiknevate valgustite mõte on tagada töötasapinna piisav valgustatus. See muudab toiduvalmistamise lihtsamaks ja hoiab ka silmi. Niisiis võiksid hoolitseda selle eest, et seinakappide all oleks piisavalt kohtvalgusteid.

3. Peida nõudepesumasin ja külmik kapiuste taha

Kuigi nõudepesumasin ja külmik võivad olla köögimööbliga ühte tooni, siis üldilmele mõjub siiski paremini uste taha peidetud integreeritud köögitehnika. Samuti ei pea mikrolaineahi olema nähtaval kohal, vaid sellegi võib peita kappi. Mida vähem on asju nähtaval, seda vähem on ruumis visuaalset müra.

4. Jäta õhupuhasti ümber pisut vaba ruumi

Kui lased seinale paigaldada õhupuhasti, mis ei ole integreeritud kapi sisse, siis võiks selle mõlemale küljele jääda umbes 8 sentimeetrit ruumi. Nii ei jäta see liialt kappide vahele pressitud muljet.

5. Piiritle erinevad tsoonid

Kui planeerid kööki, siis ära unusta, et olulisemad tegevused on söögitegemine ja koristamine. Mõtle, kas on hea mõte paigaldada kraanikauss näiteks just köögisaarele, kui see on pidevalt kuhjunud mustade nõudega? Võib-olla on hea mõelda kahele kraanikausile, millest ühte saad kasutada toidu valmistamiseks ja teist mustade nõude pesemiseks?
Köök peaks olema kindlasti inimese vajadusest lähtuv, mitte üksnes kaunis disainielement. Sümmeetria on kena ja loomulikult võiks paigaldada kraanikausi köögisaare keskele, kuid samas on oluline mõelda, kas mõlemale poolele kraanikaussi jääb piisavalt ruumi toidu valmistamiseks. Kui köögisaar poole väga suur, on mõttekas paigaldada kraanikauss ühte äärde, sest nii jääb teisele poole piisavalt ruumi kõigeks muuks.

Loen edasi SIIT 

Loe ka kuidas köögis kord luua 


Seotud artiklid