7 soovitust kodukontoris töötamiseks

Enamiku inimeste jaoks ei ole praegune kodukontoris töötamine vaba valik. Mõnele see meeldib, teisele jällegi üldse mitte, sest kodukontoris on raskem fookust hoida ja päev kipub kõrvalistele tegevustele kuluma.

Sellepärast kogusime kokku mõtted inimestelt, kes on kodukontoris juba aastaid töötanud ja oskavad meile väärt nõu anda.

Kuidas siis säilitada produktiivsus kui ümberringi on nii palju ahvatlusi, alates külmkapist ja telekast kuni triikimata pesu kuhjani välja (jah, kui on valida, kas nõme analüüs või triikimine, siis… siit ma tulen, 13 triiksärki!)

1. Pane paika kindel tööaeg

Nagu nüüdseks oled ilmselt juba omal nahal läbi katsetanud, ei tule ilma päevakavata töötamisest suurt midagi välja. Kõiki tegevusi pole vaja väga detailselt üles kirjutada, aga pane vähemalt paika, millal on töö- ja millal see teine aeg. Püüa sellest kasvõi suures plaanis kinni pidada ja ära anna alla ahvatlusele töö ajal – jumal hoidku! – näiteks nõusid pesta.

Jaga tööaeg umbes tunnisteks plokkideks, mille vahel teed 10–20-minutilisi pause.

2. Kasuta pause targasti

Elustiili- ja terviseblogi pidaja Amanda Torres manitseb oma kodukontori postituses pauside ajal end liigutama ja tegema harjutusi, venitusi või minema väiksele jalutuskäigule. Tal on kodus töötamise kogemust juba kaheksa aastat ja ilmselt võime teda uskuda, kui ta ütleb, et pausidest ehk enda ajast tuleb samamoodi kinni pidada nagu tööajast, selle asemel et jätta need vahele põhjendusega, et nii palju on teha.

Pausid on väga olulised ka silmade puhkamiseks, nii et kui tahad eriti tubli olla, võid keha liigutamise ajal silmadelegi harjutusi teha. Terve hulga ideid saad sellest videost.

Pausid olgu kõikidest ekraanidest vabad ja seda nii silmade kui ka vaimu puhkamise pärast. Jah, ka telefon tuleb laua peale jätta, kui selle tagant püsti tõused.

3. Pane riidesse!

Esimestel kodukontori päevadel tundus võib-olla ahvatlev pool päeva hommikumantlis veeta, aga kui sa ennast korralikult riidesse paned, siis see häälestab sind töömeeleollu ja sunnib asjalik olema. Pidžaama ja hommikumantel tähistagu ikka aega, mil võid lõõgastuda ja töömõtted peast visata.

4. Sea sisse tööpiirkond

Kui sul on kodukontori jaoks eraldi tuba, siis pole sul ilmselt nii suurt probleemi töölainel püsimisega kui neil, kes kodukontoris töötamist alles õpivad. Kui sa aga just viimaste hulka kuuludki, siis soovitame sul sisse seada konkreetse ala, kus sa iga päev tööd teed.

See mõjub töötõhususele samamoodi nagu riidesse panek, sest viib sind töölainele.

Hoia oma tööala korras, ära lase seal suurel segadusel tekkida, muidu tekib see ka su peas.

5. Lepi teiste pereliikmetega reeglites kokku

Seda, et pane lihtsalt töötoa uks kinni, on lihtsam soovitada kui teha, sest praegusel keerulisel ajal on kõik kogu aeg kodus. Ometi peab töö tehtud saama ja koduse elu korraldamiseks on vaja ilmselt üks korralik perekoosolek maha pidada ning reeglites kokku leppida. Seda siis juhul, kui peres on juba koolilapsed, kes peavad ise ka päevasel ajal „koolis“ olema.

6. Mõtle väikelaste tegevused enne läbi

Muidugi mõista on väikelastega koos töötamine keerulisem, aga see on siiski tehtav, nagu ütlevad kogenud vanemad, kes pikemalt kodus tööd teinud.

Parent.com soovitab väiksemate lastega kokku leppida vanemate tööaja, mil laps mängib omaette, ja mänguaja, mil vanem mängib lapsega koos või vähemalt jagab talle tähelepanu. Kui laps teab sellist toredat aega oodata, peab ta paremini omaette mängides vastu ja ei sega ema või isa tööajal.

Sara Sutton Flexjobsist soovitab oma ülemust hoiatada, et kõne võib ootamatult lõppeda, kui ühel väiksel tegelasel on vaatamata kokkuleppele tähelepanu vaja või on tal mõni häda… olukord.

Samuti soovitab ta tähtsate kõnede ajaks virtuaalseid lapsehoidjaid vanavanemate, mõne sõbra või sugulase näol, kellega laps on harjunud ja kellega talle meeldib rääkida. Lepi kokku kõne Skype’i või mõne muu kanali kaudu ja sul ongi aega tähtis töökõne ära teha.

Kui laps on ennast kokku võtnud ja sa oled saanud tööle pühenduda, siis premeeri teda, näiteks joonistage koos või pange puslet kokku. Me teame, see kõlab lihtsalt, kuid on pagana keeruline teha, kui lisaks tööle tuleb ju veel ka majapidamine korras hoida ja süüa teha.

7. Premeeri ka ennast

Premeeri ennast tööpäeva lõpus mõne toreda filmi, jalutuskäigu või miks mitte ka šokolaadiga. Premeeri ennast ka siis, kui sa kõike seda teha ei jõudnud, mis sul plaanis oli. Meeleolu üleval hoidmine on praegu väga tähtis.

Ära unusta, et sa ei ole üksi

Praegu on lihtne oma mõtetega täitsa rappa minna, tunda ärevust, üksindust või tunnet, et sa ei saa sellega hakkama. Aga tead mis! Me oleme kõik selles jamas koos ja küllap saame sellest ka üheskoos üle!

Peame vastu!

 


Seotud artiklid