Aiatööd septembrikuus

Pool septembrist on kohe-kohe möödas. On viimane aeg vaadata üle oma koduaias toimuv ning visata pilk peale tegemist vajavatele aiatöödele. Siin on sulle mõned näpunäited, milliste töödele tuleb septembrikuus tähelepanu pöörata.

Muru vajab endiselt hoolt

Jah, ka septembrikuus tuleb muru niita, kuid ole tähelepanelik, et seda liiga lühikeseks ei lõikaks. Pikemale murule ei tee saabuv talvi nii palju liiga ja uuel aastal on sellel kergem “unest” ärgata.

On hekkide ja püstikute istutamise aeg

Sügisese istutamise kasuks osutavad suurem veevaru mullas, mis on tähtsam liivakatel kergetel muldadel, ja taimede arengust lähtuv pikem istutusperiood võrreldes kevadega, mil pungade puhkemine paljasjuursetel või juurepalliga istikutel sobiva istutusaja lõpetab. Istutuspäevaks on parim pilves ilm, kuna päikese käes võivad istiku juured kiiresti kuivada.

September ja oktoober on ka sibulalillede istutamiseks just õiged kuud

Vastupidiselt laiale levinud arvamusele, et istutamiseks on parim aeg kevad, ei juhtu ka sügisel istutatud taimedega midagi hullu, vastupidi, nad hakkavad kevadel pärast maa sulamist kohe kasvama. Varasügisel võib istutada potitaimi, hiljem sügisel on õige aeg istutada paljasjuurseid taimi.

Kaitse puid kahjurite eest

Pane puutüvedele liimivööd. Kuna paljud kahjurid ronivad koorepragudesse talvituma, siis saab nad liimivöö abil enne talvekorterisse jõudmist kinni püüda. Niiske ilmaga puhasta tüved ja suuremad oksad ka samblikest ja lahtistest korbatükkidest, mille sees ja all on kahjuritel hea pesitseda. Seda on hea teha kareda tugevast materjalist kindaga. NB! Putukad ja kahjurid toimetavad seni, kuni päeval on sooja üle 10°.

Jooda januseid

Kui pärast põuasuve on ka sügis vihmavaene, siis tuleb puid, põõsaid ja ka püsililli, eriti pojenge, ohtralt kasta, et nad talvel otsi ei annaks. Muld peab olema niiske umbes 25 cm sügavuselt. Kontrollimiseks löö labidas mulda juurtega paralleelselt, mitte risti, sest muidu lõikad juured läbi.

September on tuntud ka kui saagikuu

Korja saaki ja pane osa ka purki. Valmista maitsvaid moose ja kompote. Külmuta marju ja kuivata puuvilju, et vajalikud vitamiinid oleksid kogu talv käepärast.

Rahvatarkus!

Sooja septembri järel tuleb pikk talv, jaheda järel, aga külm talv.


Seotud artiklid