Ainuesindusleping annab kinnisvara müüjale kindlustunde

Kinnisvara müüjal ei tasu ainuesinduslepingut peljata, pigem vastupidi: muretsemiseks on põhjust sellel, kel maakleriga kirjalikku kokkulepet pole. Ainuesinduslepinguga võtab maakler endale kohustuse kasutada objekti turunduseks ära kõik olemasolevad võimalused ja anda kliendile jooksvalt tagasisidet.

Sõna „ainuesindus” kõlab paljudele hirmutavalt. Kardetakse, et end ühe kinnisvaraettevõtte ja maakleriga sidudes piiratakse oma võimalusi. Tegelikult on olukord vastupidine: ainuesindusleping laiendab võimalusi leida kinnisvarale kiiresti ostja ja saada oma vara eest soovitud hind. Kuidas nii?

Esiteks, ainuesinduslepingu sõlminud maakler panustab objekti müüki sajaprotsendiliselt. Nad teevad põhjaliku turuanalüüsi, hinnastavad objekti koos professionaalse hindajaga, koostavad turundus- ja müügiplaani. Nad suunavad ostjad panka, kus neil on kõige kasulikum laenulepingut sõlmida. Maakleri selja taga on kogu ettevõte oma turundusega. Lisaks, nad tellivad objekti fotod, plakatid, sotsiaalmeedia boost’id, otsepostituseks flaierid jne. Samuti võtab maakler kirjaliku lepinguga endale kohustuse näidata müügipakkumist kõigile Eestis tegutsevatele maakleritele. Kinnisvaramaaklerite koostööfoorumis, kuhu meie kliendid ei pääse, on üle tuhande maakleri. Sageli tulebki ostja mõne teise maakleri klientide hulgast ja tihti tekib huvilisi rohkemgi, mis annab müüjale valikuvõimaluse. Pole harvad ka need juhud, kui huvilised hakkavad hinda üle pakkuma.

Teiseks, kirjaliku lepinguga võtab maakler kohustuse anda kliendile jooksvalt tagasisidet. Maakler kannab arvutiprogrammi kõik oma tegevused: esitlused, kliendipäevad, Facebooki boost’id ehk tasuliselt esile tõstetud postitused, sotsiaalmeediareklaamid, tellitud fotod, flaierid, objekti kataloogi. Programm kogub info kokku, lisab sellele kõik objekti vaatamised kinnisvaraportaalides, loob kliendiraporti ja saadab selle kord nädas kliendi meiliaadressile. Kliendil on nõnda täielik ülevaade sellest, kuidas maakler tema heaks töötab.

Kolmandaks, ainuesindusleping maineka kinnisvaraettevõtte professionaalse maakleriga tagab parima teenuse. Teame kõik, et aeg on raha. Juhtub, et väikese firma väikest vahendustasu küsiv maakler paneb müügipakkumise üles ja helistab kolme kuu pärast müüjale ettepanekuga hinda alandada. Sest kui tasu on väga väike, ei motiveeri see objekti müüki palju aega panustama. Sel juhul tingib maakler esimese huvilise ilmumisel müüjalt hinda alla, et jõuda kiiresti tehinguni.

Kui maakler ei näe vaeva selle nimel, et tagada kinnisvara müüjale parim võimalik hind ja võimalikult palju huvilisi, siis ei tähenda väike vahendustasu müüjale mitte raha kokkuhoidu, vaid loodetust väiksemat tulu.

Mida väiksem ja tundmatum kinnisvaraettevõte, seda ettevaatlikum tuleks klientidel olla. On firmasid, mille lepingutingimusi lugedes tuleb ka meile hirm peale. Suured ja tuntud ettevõtted oma nime ja mainega riskida ei saa. Tavaliselt sõlmitakse ainuesindusleping tähtajaliselt, arvestades näiteks Tallinnas ja Harjumaal korteri müügiperioodiks 4–5 kuud. Kui klient ei peaks teenusega rahule jääma, saab ta selle aja möödudes lepingu lõpetada ja endale uue partneri valida.

Neljandaks, ainuesindusleping annab kindlustunde ka maaklerile. Kirjalik leping tagab, et kui maakler võtab turunduse ja müügi enda peale, siis samal ajal keegi teine objekti müügiga ei tegele. Juhtudeks, kui omanik leiab oma kinnisvarale tõesti ise ostja, kelleni ta jõuab meie turunduskanalitest sõltumatult, oleme lepingusse märkinud, et vahendustasust tuleb tasuda siis vaid 50%. Tavaliselt juhtub aga nii, et tuttav või lausa naaber on müügis olevast korterist teada saanud just tänu meie turundusele. Maakler on teinud tööd, ostnud internetireklaami ja maksnud kinnisvaraportaalidele, tasunud flaierite kujundamise, trükkimise ja postitamise eest ning  jõudnud selle tulemusel potentsiaalse ostjani. Ainuesindusleping annab talle kindluse, et ka sel juhul, kui ostjaks osutub näiteks müüja naaber või tuttav, ei jää tal tehtud töö eest tasu saamata.

Artikli allikas: Arco Vara


Seotud artiklid