Akende pesemine ei murra konti: lihtsad nipid

Päike paistab järjest kauem ja eredamalt ning tuleb tõdeda, et paljusid meist ootab ees igakevadine aknapesu. Sellel tööl on aga teenimatult halb maine, sest akende pesemine võib olla väga mõnus, kui on olemas head töövahendid ning muidugi mõista ka hea tuju.

Loo lõpus räägime veidi ka kardinate pesemisest või puhastamisest, sest ka selle töö peaks kevadise suurpuhastuse ajal ette võtma.

Aga käärime siis käised üles ja hakkame pihta.

Aknapesu ei nõua palju ettevalmistust

Alustuseks ütleme, et sul pole vaja poodi spetsiaalse aknapesuvahendi järele minna. Küll aga võiksid soetada varre otsas kaks ühes aknapesija, millega saab akna nii puhtaks kui ka kuivaks. Koristustarbeid müüvatest poodidest on muidugi võimalik osta ka rohkem töövahendeid: hõõruki, mis on teisiti öeldes varre otsas aknamopp, ning tõmmitsa, mis on peenikese kummiga kuivataja, mille sarnast sa kasutadki juba võib-olla vannitoa seinte kuivatamiseks. Kui soovid, võid kahte tööriista kasutada, aga meie oleme kaks ühes variandiga päris rahul.

Lisaks aknapesijale pane valmis kuivatuslapp või paber. Paljud inimesed on harjunud vana hea ajalehepaberiga, aga koristusprofid ütlevad, et kõige parem on veejääke kuivatada mikrokiudlapiga, sest köögipaber tekitab aknale ebemed ja ajaleht võib endast maha jätta trükivärvi.

Spetsiaalset aknapesuvahendit ei lähe vaja

Nagu eespool ütlesime, ei ole sul spetsiaalset aknapesuvahendit vaja osta, sest selle töö teeb väga edukalt ära tavaline äädikas. Aknapesuvahendit pritsides ei jõua see kõik aknaklaasile, vaid osa lendub õhku ja kahtlemata hingad sa seda endale ka sisse. Seda pole küll vaja.

Mõned inimesed panevad pesuvee sisse sortsu nõudepesuvahendit, aga kodukeemiaga on üldiselt see lugu, et mida vähem sa seda kasutad, seda parem. Esiteks muidugi sellepärast, et keemiat on meie majapidamises ja keskkonnas niigi küll, ja teiseks on nõudepesuvahendi jälgi aknalt raskem eemaldada ning kui neid sinna jääb, siis oskavad kavalad päiksekiired need siiru-viirud klaasi peal kenasti välja tuua.

Samuti kipub pesuvahend sulle aknapesul karuteenet tegema, sest juhul kui aknale jääb veidi selle jälgi, tõmbavad need mustust külge ning aken läheb uuesti hoopis kiiremini mustaks. Äädikas on võimeline aknalt ka rasvase mustuse eemaldama, jätmata samas klaasile jälgi, mistõttu sobib see akende puhastamiseks ideaalselt.

Lisa liitrile veele 2 supilusikatäit äädikat ja pane segu spreipudelisse. Mõned soovitavad kangemat segu: kaks osa vett ja üks osa äädikat.

Kuidas efektiivne aknapesu käib?

Oleme aastate jooksul proovinud igasuguseid töövõtteid ja trikke, aga kõige paremini on töötanud järgmine viis. (Muide, päikeselise päevaga saab akna väga edukalt puhtaks, ehkki pead veidi rohkem vaeva nägema, sest kui sa kiiresti ei liiguta, kipub päike akna koos musta veega enne ära kuivatama, kui sa seda ise teha jõuad.)

  1. Võta külgkardinad eest ja tõmba ruloo või ribakardin üles.
  2. Tee aknalaud potililledest ja muudest asjadest tühjaks.
  3. Pese lapiga aknaraamid nii seest kui väljast puhtaks.
  4. Pese aknapesija pesupoolega aknaklaas ohtra äädikaveega puhtaks.
  5. Enne järgmist liigutust aknapesijaga vajuta liigne vesi lapi sisse, et see kuivatamisel akent uuesti märjaks ei tilgutaks. Mõnel aknapesijal on mopiosa takjakinnitusega eemaldatav. Kui kasutad sellist varianti, siis võta see aknapesijal küljest ära.
  6. Kuivata klaas aknapesija kummipoolega. Suru see kindlalt vastu akent, siis saad klaasi korralikult kuivaks. Kuivata ühel pool klaasi horisontaalselt tõmmates ja teisel pool vertikaalselt, nii on kohe selge, kummalt poolt pead lisaks lapi või paberiga viimistlema.
  7. Kuivata viimased veejäägid mikrokiudlapiga. Vaata üle akna servad ja nurgad, kuhu kipub ikka veidi vett jääma.
  8. Pese ja kuivata aknalaud ning tõsta potililled ja muud asjad sinna tagasi.

Kardinate puhastamine

No nii, aken on puhas ja läikiv – peseme nüüd kardinad ka puhtaks. Puhastamata kardinad on tolmu ja mustuse pommid, mis rikuvad toaõhku ja pole kenad vaadata. Hea soovitus on kardinad tolmuimejaga üle tõmmata iganädalase koristuse käigus, nii püsivad need kauem puhtad.

Tekstiilist kardinad

Vaata, kas kardinal on küljes pesumärk. Mõnda kardinat võib pesta pesumasinas ning kui märgid lubavad, tee seda julgesti. Kasuta õrnemat pesu ja jahedamat vett.

Enamiku kardinatega ei juhtu midagi, kui neid käsitsi pesta.

Mõnda kangast võib aga puhastada vaid keemilises puhastuses ja kui see nii on, siis ära hakka kodus katsetama, muidu võid oma ilusatest aknakatetest lihtsalt ilma jääda.

Kui sul on kodus aurupesur, siis kasuta enamiku tekstiilkardinate puhul seda. Eriti sobib see suurte ja raskete kardinate puhastamiseks.

Rulood

Nende puhastamiseks soovitatakse kasutada tolmuimejat või niisket lappi.

Ribakardinad

Sulge kardin ja puhasta kuiva või niiske lapiga tolmust. Pärast niiske lapiga puhastamist jäta kardin avatuks, et see saaks kuivada. Kui tegemist ei ole puidust ribakardinaga, võid selle julgelt ka duši alla viia – nii saad selle kõige paremini puhtaks.

 


Seotud artiklid