Äri- ja tootmiskruntide müük kasvas esimeses kvartalis üle kahe korra

Äri- ja tootmiskruntide müük kasvas esimeses kvartalis üle kahe korra

2021. aasta esimeses kvartalis tehti Harjumaal tootmismaa kruntidega 107 protsenti ning ärimaadega kaks korda enam tehinguid kui mullu samal ajal, analüüsib 1Partner Kommertskinnisvara juht Kirill Vigul.

Kirill Viguli sõnul on tootmis- ja ärimaade nõudlus üle aastate kõrgeimal tasemel, mis näitab ettevõtjate julgust ja usku tulevikku. „Praeguseks on ka paljud aastaid seisnud krundid ära müüdud ja Tallinna ümbruse tehnopargid samuti täis,“ ütles Vigul.

„Lao ja tootmispindade sektoris on defitsiit. Harjumaal heas asukohas ja kaasaegseid valmis hooneid sisuliselt valida pole. Seetõttu on mitmed suured investorid ostnud lao- ja tootmiskinnisvara arendamiseks kümneid hektareid maad. Planeeritakse nii terveid uusi tootmisparke kui väiksemaid ladu, tootmist ja esindust ühendavaid stockoffice tüüpi hooneid, mida kinnitab ka segamaa määratlusega kruntide enam kui kolmekordne müügikasv võrreldes mullu esimese kvartaliga,“ kommenteeris Vigul.

„Teatud ärisektoritel läheb praegu väga hästi ning covidi-19 kriis andis neile isegi hoogu juurde. Näiteks e-kaubanduse, logistika, ehituse- ja ka jaemüügi sektorid laienevad hoogsalt,“ lisas Vigul.

„Edukates sektorites hinda niiväga enam ei vaadatagi ja peamine küsimus on asukoht. Logistiliselt soodsatele kruntidele toimuvad enampakkumised. Seetõttu on Tallinna lähedastes äriparkides, näiteks Mõigus, viimaste vabade kruntide hinnad ootamatult kõrgeks kerkinud, ütles Vigul.

Maa-ameti statistika kohaselt oli Harjumaa tootmismaade keskmine ruutmeetri hind tänavu esimeses kvartalis 82 ja ärimaadel 43 protsenti mullusest kõrgem.


Seotud artiklid