Bigbank: hinnatõus ei peatu, keskmine kodulaen kasvas aprillis

Bigbanki poolt välja antud keskmine kodulaen on sel aastal kasvanud iga kuu ning oli aprillis 132 864 eurot, mis on kuu varasemaga võrreldes ligi poole protsendi võrra rohkem.

“Kodulaenu suurus liigub samas rütmis Tallinna kinnisvarahindadega. Kuna odavamaks miski ei lähe, siis püüavad koduotsijad kesise valiku tingimustes endale siiski sobiva leida ja koheselt ka lepinguni jõuda,” selgitas Bigbanki Eesti juht Jonna Pechter, kelle sõnul on erinevalt kinnisvaraturust, kus kaupa napib, kodulaenu pakkujate valik laiem. “Konkurents on tihe ja koduostja saab sellest ainult võita. Kindlasti tasub täna pakkumine võtta mitmest pangast, mitte ainult nii-öelda kodupangast,” kinnitas Pechter.

“Palgad ei ole viimase aasta jooksul kasvanud samas tempos, kui kodude hinnad. Nii mõnigi pere on pidanud esialgse plaani osas muutusi tegema, ennekõike algselt soovituga võrreldes veidi väiksema kodu kasuks otsustama,” selgitas Pechter ning lisas, et Bigbankis on suurenenud klientide soov võtta erigraafikuga kodulaenu. “Kui esimesed kümme aastat maksta vaid intressi, siis sobituvad paljude jaoks tänased kuumaksed paremini igakuiste sissetulekutega. Pikas plaanis tuleb inflatsioon siin aga suure tõenäosusega inimesele isegi kasuks ning muudab hilisemad kõrgemad maksed aja möödudes jõukohaseks,” põhjendas Pechter.

Bigbank on laenudele spetsialiseerunud rahvusvahelise haardega Eesti kommertspank, mille bilansimaht ületas 2021. aastal ühe miljardi euro piiri.


Seotud artiklid