Bigbank: inimesed usuvad Euribori langust ja kodulaenu summad püsivad kõrged

Detsembris Bigbankis sõlmitud kodulaenu lepingute keskmine laenusumma küündis uuesti rekordilähedase 140 000 euroni. Laenuvõtjad on asunud eelistama lepinguid, kus maksete suurust vaadatakse üle lühima võimaliku perioodi ehk kolme kuu keskmise Euribori baasil.

“Turg on uuel tasemel püsinud stabiilne terve sügise. Lühidalt kokkuvõttes tähendab see uus reaalsus vähem tehinguid ja pikemaid müügiperioode, aga samas endisel tasemel hindasid,” kommenteeris Bigbanki Eesti juht Jonna Pechter, kelle sõnul on kodulaenude kogumaht aasta varasemaga võrreldes küll ligi kümnendiku madalam, kuid samas enam kui viiendiku võrra suurem kui kaks aastat varem. “Koduostjad on turul täiesti olemas, aga nad on ettevaatlikud ja kardavad nii-öelda üle maksta. Samas sobiva kauba leidmisel minnakse ikkagi tehingusse, sest kodu ostetakse pika laenuga, kus võimalik väike hinnavõit ei anna lõppkokkuvõttes nii suurt efekti, et sobivast võimalusest loobuda,” lisas Pechter.

Uue trendinda tõi Pechter esile, et varem eelistasid kodulaenu võtjad lepingutes kuue või kaheteistkümne kuu keskmise Euribori baasil tagasimakseid, aga viimasel ajal on kiiresti kasvanud lepingud, milles Euribori osa arvutus vaadatakse üle iga kolme kuu järel. “Inimesed usuvad, et Euribor peab pöörama langusele ja tahavad sellest saavutatava hinnaefekti kiiremini kätte saada,” selgitas Pechter.

Tallinna korteriturul detsembris toimunud keskmise ruutmeetri hinna hüpet üle 3000 euro piiri tuleb Pechteri sõnul võtta rahulikult. “Eestis on ikka nii, et uued kodud valmivad jõuludeks või jaanipäevaks. Aasta lõpus sai lõplikult lukku ridamisi varem sõlmitud uusarenduste kodude ostutehinguid, aga järelturu hinnad toovad keskmise hinna pigem kolme tuhande euro piirist allapoole tagasi,” kommenteeris Pechter.


Seotud artiklid