Bonava sisearhitekt jagab soovitusi, kuidas luua korteri panipaigast funktsionaalne hoiuruum

Enne elukoha vahetamist on sageli kombeks oma asjad üle vaadata ja ära sorteerida. See annab võimaluse kolimisel kaasa võtta just need esemed, mis ka uues kodus kasutust leiavad. Tahest tahtmata peame ruumi leidma suurematele või hooajalistele asjadele, mida me igapäevaselt ei kasuta. Nii paigutamegi tihti näiteks suusavarustuse, kohvrid vms esemed korrapäratult just panipaika. Kuna Bonava elamutes on igal kodul oma panipaik, mis muudab asjade paigutamise funktisonaalsemaks, jagab meie sisearhitekt Grete Martha Laan mõned lihtsad soovitused, kuidas seda ruumi võimalikult otstarbekalt sisustada.

Mõtle läbi mida hoiustada soovid

Kuna panipaigad asuvad enamasti korterist eraldi, võib juhtuda, et aja jooksul koguneb sinna päris suurel hulgal asju. Nii võime ühel hetkel avastada, et sealt on pea võimatu mõnda kindlat eset üles leida. “Juba enne panipaiga sisustamist, on oluline läbi mõelda, mis seal hoida tahetakse — kui palju on suuri asju nagu kohvrid, talvevarustus, rõdumööbel, rattad, rehvid jne,” selgitas Laan. Seetõttu on mõistlik enne riiulite või kappide ostmist ruum üle vaadata, et teaksid, kuidas see kõige paremini enda jaoks tööle panna. Selleks, et sul oleks uude koju kolides lihtsam leida inspiratsiooni kuidas võimalikult nutikalt oma panipaika sisustada, on Bonaval lisaks näidiskorterile sisustatud ka näidispaipaik.

Kasuta olemasolev ruum maksimaalselt ära

Enamasti on panipaigad pigem kitsamad, ent üpriski kõrgete lagedega — see on aga hea võimalus ruumi kogu kõrgus ära kasutada. Kõiki seinu ei pea ilmtingimata katma ühesuguste riiulitega. Näiteks saab tööriistade, pikendusjuhtmete vms hoiustamiseks kasutada ka perforeeritud riiulikülgi. Kitsamaid riiulivahesid luues saad nende peale panna väljatõmmatavad sahtlid, kuhu süsteemselt paigutada väiksemad esemed. Riiulivaba seinapinda on aga väga hea ära kasutada nagide tarbeks. Sinna saad riputada näiteks kiivrid, mis muidu riiulitel rohkem ruumi võtaksid. Bonava sisearhitekt Grete Martha Laan soovitab kasutusele võtta ka kokkuklapitava astmepingi, sest just see väike abivahend aitab ka panipaiga lae all olevatele riiulitele asju paigutada ning hõlpsasti kättesaadavaks teha.

Autorehvide hoiustamine

Hooaja vahetudes on sageli küsimuseks rehvide hoiustamine. Küll aga enne rehvide panipaika paigutamist, tasub uurida, missugused on nende hoiustamise regulatsioonid sinu elukohas. Kui tavaliselt seisavad rehvid üksteise otsas ning võtavad enda alla üsna suure hulga ruumist, saab tegelikkuses panipaiga ruumi nutikalt planeerides sinna ka varurehvid paigutada, ilma, et need liialt palju ruumi enda alla võtaks. Üks võimalus auto varurehvide korrektseks ja mugavaks hoiustamiseks on spetsiaalse rehviriiuli paigutamine kõige madalamale seinariiuli alale, kust need vajadusel kerge vaevaga kätte saab.

Suuremad ja raskemad esemed paiguta nutikalt

Sageli võib tekkida küsimus, kus ning kuidas hoiustada suuremaid asju, näiteks autorehvid, hooajalised esemed (suusad, rula jms). “Uutel majadel on enamasti olemas ka rattaruumid, kus saad turvaliselt paigutada oma jalgratta, laste kelgu või tõukeratta,” kommenteeris sisearhitekt. “Kui on soov aga jalgratast isiklikus panipaigas hoida, tasub läbi mõelda praktilised lahendused, et lisaks rattale jääks ruumi ka teiste esemete jaoks, sest ratta lae alla riputamine ei ole alati kõigile jõukohane,” lisas Laan. Vanemates elamutes eraldiseisevat panipaika üldjuhul ei ole, mistõttu on jalgrataste või muude suuremate asjade hoiustamiseks kasutatud hoopis rõdu. Isikliku panipaiga olemasolu aga annab võimaluse oma kodu rõdu kasutada eluruumide laiendusena ning luua sinna mõnus puhkeala.

Kuna panipaigad asuvad üldjuhul eluruumidest eraldi, võib ununeda, et selles lisaruumis on tegelikkuses võimalik ürpiski palju asju hoiustada, alustades reisikohvritest ja talveriietest, lõpetades suusavarustuse või autorehvidega. Natuke lisavõimalusi uurides ning eeltööd tehes, saab panipaiga enda jaoks maksimaalselt ära kasutada, säilitades sealjuures korrapära ja mugavuse.


Seotud artiklid