Division Red: Päikesepargi rajamisega tasuks alustada kohe

Eelmisel aastal päikesepargi rajanud ettevõtjad ja eraisikud võivad olla tulemusega väga
rahul – materjalide hinnad on vahepeal omajagu kerkinud ning päikeseline suvi ja kallinev elektrihind hoidis paneelide tootlikkuse kõrge. Hindade tõus aga jätkub ning seetõttu ei tasuekspertide sõnul taastuvenergiasse investeerimist mingil juhul edasi lükata.

„Arvestades, et materjalide ja töö hind kerkib ka edaspidi ning elektrienergia hind ei näita samuti alanemise märke, tasub kindlasti võimalusel energiarajatise ehitamine võimalikult kiiresti ette võtta. Mida varem alustada, seda varem hakkab tasuvusaeg tiksuma,” soovitab päikeseparkide projekteerimise, müügi, paigaldamise ja monitoorimisega tegeleva Division Red OÜ juhatuse liige Alar Avloi.

Ettevõtte teine juhatuse liige Magnar Vipre lisab, et tõepoolest on päikesepaneelide hinnad viimase kahe aastaga kasvanud enam kui 30% ning kasv jätkub. „Aga sellest suurem probleem on tegelikult elektrialajaamade nii-öelda täissaamine ehk vabade võimsuste puudus. Pole ju saladus, et Hiiumaal ja mitmetel Eesti väikesaartel on juba päikeseenergiaga liitumiseks seatud piirangud, sest taristu ei võimalda nii suurt hulka elektrienergiat edastada.”

Samuti lähevad tema sõnul aina keerukamaks ka päikeseparkidele seatud nõuded ning pikenevad lubade taotlemise menetlusajad. Alla 500 kW võimsusega väiketootjaid saavad lisaks kvaliteetse elektri tarbimisele toodetud päikeseelektrit müüa sobivale elektrimüüjale. Kuni 15 kW liitumispakkumised väljastab Elektrilevi 60 päeva jooksul, üle 15 kW liitumispakkumised 70 päeva jooksul. Elektritootjate taotluste menetlemine võib vajada jaotusvõrguettevõtja ja põhivõrguettevõtja vaheliste tootmissuunaliste läbilaskevõimsuste suurendamist, mis pikendab menetlustähtaega 90-190 päeva võrra ehk kokku võib liitumispakkumise väljastamine võtta aega kuni 150-340 päeva. Osadel juhtudel on vaja tasuda ka Eleringi menetlustasu 1600 eurot + käibemaks.

See tähendab, et hetkel luba taotledes saaks umbes kevadel ehitusega alustada. Ja see on väga õige hetk, sest ega suure lume ja jääga saakski paneele kaldkatusele paigaldada, vaid talviti saab rajada parke ainult maapinnale ning lamekatustele. Division Red on päikesepaneelide projekteerimise ja paigaldamisega nii era- kui ka äriklientidele. Täna teeb klient meile päringu, kuhu märgib oma asukoha ja soovid. Meie hindame, mis tüüpi lahendus oleks kõige efektiivsem, näiteks saame katuste erikallete või paneelidele langevate varjude puhul kasutada optimeerijaid, mis lülitavad varjus paneele välja ükshaaval, mitte korraga,” selgitab Avloi.

Lahendus puhuks, kui Elektrilevilt liitumisloa saamine venib või on liiga kallis

Viimastel aastatel on olnud mitmeid juhtumeid, kus Elektrilevi hinnapakkumine elektrivõrguga liitumiseks on osutunud mitmesaja tuhande või isegi mitme miljoni euro suuruseks. Siiski ei maksa Avloi ja Vipre sõnul ei liiga suure arve pärast heituda. „Nõuded lisatasuks tulevad enamasti siis, kui tööstused või farmid soovivad suure energiapargi luua kohtades, kus alajaamu ähvardab ülekoormus ning võimsuse suurendamiseks peab tegema investeeringuid. Teiseks murekohaks võib olla ka loasaamise pikk menetlusaeg, samas kui ettevõttel on raha päikesepargi ehitamiseks juba eraldatud ning valmisolek, huvi ja vajadus elektritootmiseks valmis.”

Division Red pakub ärikliendile sellistel puhkudel lahendusena ehitada päikesepark, millel on piiratud elektrienergia võrku edastamine. Seega saab alustada projekteerimise ja päikesepaneelide paigaldamisega pärast kohalikult omavalitsuselt loa saamist ning pärast seda saab alustada oma püsikulude vähendamisega elektrivõrguga liitumiseta. Sama lahendus sobib hästi ka eraklientidele, kellel on kohaliku omavalitsuse luba juba käes, kuid ajanappuse tõttu pole elektrifirma veel jõudnud reageerida. Samal ajal saab klient juba alustada oma investeeringu tasateenimist läbi enda tarbimise.

Rait Männa,
V&V Veod OÜ

Meie koostöö Division Rediga pole väga pikk, aga see-eest positiivne, produktiivne ning mõlemale poolele väljakutseid pakkuv. Kohtusin Alar Avloiga juhuslikult Helsingis logistikasektori messil Kuljetus-Logistiikka 2019, kus toimunud paneeldiskussioonil „Tuleviku tehnoloogiad ja kompetentsid“ puudutati keskkonnateemasid ning arutleti alternatiivsete lahenduste leidmise üle liikluse heitmete vähendamiseks. Teadsin Alarit põgusalt varem, aga olin meeldivalt üllatunud, et ka talle oli teema südamelähedane ning seal saingi teada, et Division Red viljeleb ja propageerib rohelist mõtteviisi. Alar tutvustas mulle Division Redi vaadet ja terviklikku lahendust, mis hõlmas päikesepaneelipargi projekteerimist, paigaldamist, monitoorimist ning hooldust. Division Red on kasulik inimestele, kes soovivad panustada puhtamasse keskkonda päikeseenergial toodetud elektri kaudu ja loomulikult soovitan neid kõigile, sest isiklik kogemus on nii positiivne. Asusin pärast saadud infot tõsiselt kaaluma päikesepaneelipargi rajamist ning jõudsime Division Rediga kõigest mõne kuuga plaanidest ettevõtte jaoks vajaliku päikesenergiat tootva pargini.

Aku võimaldab kasutada soodsat energiat ka päikesevaesel ajal

Eriti tõhus on oma päikeseparki liita aku või akud, mis laetakse päikesega täis, et vajadusel hiljem tasuta saadud elektrit tarbida. Akupanga kasutamine võimaldab tänu hübriidinverterile kasutada päikeseenergiat ajal, mil jaam energiat ei tooda, samuti elektrikatkestuse korral või ajal, mil elektrienergia hind oleks börsilt liiga kallis. Samuti saab hübriidinverteri panna näiteks talvisel päikesevaesel ajal võrgust energiat salvestama soodsamal hinnaperioodil, et seda siis enda tarbeks kallima võrguhinna ajal tarbida.

Päikesepaneelide tasuvusarvutus tuleb sellest, kui palju enda tarbimist suudetakse päikeseenergiaga katta. Mida rohkem päikeseenergiat tarbida, seda kiirem on tasuvusaeg,” ütleb Vipre. „Paigaldame paneele olemasolevatele hoonetele ja aina enam kaasatakse meid uute projektide projekteerimise faasis. Hoonete energiatõhustuse nõue ütleb, et tänased uusehitised peavad vastama A-energiaklassile ning üks võimalus selle saamiseks on kasutada taastuvenergiat, näiteks päikesepaneele.

Vanemate hoonete puhul on tema sõnul oluline, et lisaks tugevale konstruktsioonile oleks katus 100% korras. „Vahel on mõttekas enne paneelide paigaldust võtta ette katusevahetus, sest paneelide eluiga on enam kui 25 aastat. Väga kulukas oleks juba mõni aasta pärast paneelide paigaldust need uuesti maha võtta, sest katus vajab uuendamist.”

Samuti on tööstus- ja ärihoonete puhul oluline nende konstruktsioonide tugevus, aga ka energiakasutuse maht ja aeg. Näiteks kaubanduskeskustes või büroohoonetes võib olla energiatarbimine suurem hommikupoole ja õhtuti, kui inimesed tööle alles kogunevad ja sealt lahkuvad. Võib juhtuda, et kõige efektiivsemaks peetava lõunapoolse paneelide paigalduse asemel on piisavalt tõhus ida-lääne suunda paigaldatud paneelid. Ida-lääne lahendusega paneelid on muide ka kaks korda kergemad ning nende tuuletakistus väiksem, mistõttu võib see lahendus olla ka ainus võimalus mõne konkreetse hoone katusekonstruktsioonide tehnilisi tingimusi arvestades.

Trendikaks on saanud ka päikeseenergia korteriühistute jaoks, kes selle abil vähendavad päikeseenergia kulusid üldvalgustusele, koridoride küttele ja ventilatsioonile. Division Redi eksperdid on valmis erinevaid lahendusi tutvustama ja päikeseenergia tasuvusest rääkima nii seminaridel kui ka korteriühistute koosolekutel.

Päikesepargi tootlikkust saab jagada mitme tarbimiskoha vahel.

„Paljud inimesed ei tea, et ühe päikesepargi tootlikkusega saab katta mitut tarbimiskohta. Näiteks mina katan oma eramaja katusel olevate päikesepaneelidega ära ka suvila elektritarbimise,” räägib Avloi. „See tähendab, et kui teil on vaba maad, tasub sinna rajada maapark, mis on muide teiste võimaluste kõrval ka parima tootlikkusega. Ja selle ühe pargiga saaks edukalt katta nii maa- kui ka linnakodu elektrienergiakulud märtsist oktoobrini.”

Division Red ei tee standardlahendusi, vaid lähtub iga kliendi objektist ja vajadustest. Ettevõte tegeleb päikesepargi projekteerimise ja dokumentatsiooniga, päikesepaneelide müügi, paigaldamise, monitooringu ja hooldusega. Monitoorimine käib vastava seadme abil, millega saab jälgida reaalajas oma päikesepargi tootlikust ja võrgu parameetreid. Lisaks paigaldab Division Red päikesepargi valvesüsteeme, mis võimaldavad pargi reaalajas jälgimist ja hilisemat salvestuste järelevaatamist.

Division Redi eesmärk on muuta asjaajamine oma klientide jaoks võimalikult lihtsaks. Ettevõte aitab sõlmida elektrivõrgu liitumise, tegeleb dokumentatsiooni saatmisega ehitusregistrisse ja korraldab ka elektriauditeid.

 

 


Seotud artiklid