Ekspert: inflatsiooniga kõrvutades on kinnisvara juba odavnenud

Kinnisvara kiire hinnatõus peatus siis, kui inflatsioon alles hakkas hambaid näitama, mis lubab praegust kinnisvarahindade paigalseisu tõlgendada omamoodi hinnalangusena, leidis 1Partner elamispindade tegevjuht Meelis Ränk.

“Üldise hinnatõusu näol on tegemist pöördumatu protsessiga. Pole mõtet loota, et ühel päeval saame taas hakata poest vorsti ostma 2019. aasta hinnaga. Inflatsioon on oma töö teinud, raha on odavam ja selles vaates on odavamad ka kõik asjad, mis maksavad täna sama hinda kui näiteks eelmisel kevadel,” nentis Meelis Ränk ning lisas, et inimeste ostujõu taastumine saab tulla ainult läbi sissetulekute suurenemise.

“Mitme majandusanalüütiku hinnangul jõuame tänavu talvel selle kriisi kõige sügavamasse auku, kuid sellest hoolimata mingeid märke kinnisvara nominaalhinna tuntavast langusest ei paista. Pakkumist on natuke juurde tulnud ja mõned liiga optimistlikult hinnastatud objektid muutuvad vähesel määral odavamaks,” kommenteeris Meelis Ränk kinnisvaraturul toimuvat.

“Praegune kriis erineb 2008.–2009. aasta suurest krahhist mitmes mõttes, kuid kõige olulisem on, et praegu puudub kinnisvaras mullistumine. Isegi kui nõudlus peaks veelgi vähenema, siis arendajate kapitaliseeritus on piisavalt tugev ning laojääk samas sedavõrd väike, et keegi oma varusid alla ehitushinna likvideerima ei torma,” ütles Meelis Ränk, lisades, et suurenev pakkumine toob kaasa ka müügiperioodide pikenemise.

“Kinnisvaraturul on praegu palju teadmatust. Lisaks nõudluse vähenemisele tasub silma peal hoida ka tänavu suvel plussi jõudnud tänaseks üle 2% kerkinud euribori liikumisel ja selle võimalikul mõjul. Lõpuks läheb muidugi nii nagu alati ja kinnisvara jätkab ühel päeval taas kallinemist,” sõnas Meelis Ränk.

1Partner on Baltimaade juhtiv kinnisvaragrupp, mille esindused asuvad Tallinnas, Tartus, Riias ja Vilniuses. 1Partner grupp pakub kinnisvara vahenduse, hindamise, ehituse, arenduse, halduse ja investeeringute juhtimise teenust.

Tutvu kõigi 1Partner Kinnisvara pakkumistega siin >>


Seotud artiklid