Ekspert: jaanuari alguse kinnisvaraturu aktiivsus kukkus 10 aasta tagusesse aega

Kui möödunud aasta teises pooles oli Tallinna korterite ostu-müügitehingute keskmine ruutmeetri hind 2 900 – 3 000 euro vahel ja detsembris statistilise anomaalia tõttu isegi üle selle, siis jaanuari esimese poole tehingute põhjal on ruutmeetri hind vajunud 2 700 euro juurde, analüüsis 1Partner Kinnisvara tegevjuht Martin Vahter.

“Aasta algus on tavapäraselt rahulik periood, osad pikendavad niisama pühadeaega ja paljud pered on ka koolivaheajaks Tallinnast ära sõitnud. Samas toimus kuu esimeses pooles pealinna korteritega vaid ligikaudu 200 tehingut ja on üsna raske uskuda, et kuu teine pool eelmise aasta jaanuari 710 tehingu taseme välja veaks,” kommenteeris 1Partner Kinnisvara tegevjuht Martin Vahter.

„Alanud aasta jaanuari esimese poole korteritehingute keskmine ruutmeetri hind oli 2700 euro ringis. Sama numbrit nägime eelmise aasta märtsis. Tundub, et reaalsus on ka statistikasse jõudnud ning varem kokkulepitud hindadega uusarenduste korterite asjaõigustehingud statistikat enam nii palju ei moonuta. Kuna tooni hakkavad andma valdavalt järelturu korterid siis 3000 eurost korterite keskmist ruutmeetri hinda me mõnda aega Tallinnas enam ei näe,“ ütles Martin Vahter.

„Kui pikale hindade tõusuperioodile tagasi vaadata, siis korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis pärast euro tulekut ligikaudu 10% aastas, 2021. aasta keskpaigast kasv järsult kiirenes ja kuni eelmise aasta keskpaigani oli see näitaja üle 20%. Mõneti oli tänane suhteline vaikelu ka ette prognoositav, sest mida kõvem pidu, seda suurem on pohmell,“ iseloomustas Vahter olukorda läbi piltliku näite.

1Partner Kinnisvara avaldab iga kuu alguses värskeima kinnisvaratehingute turuülevaate. 1Partner Kinnisvara kodulehel on Tallinna kinnisvaratehingute hinnavõrdluse graafik, kust leiab lihtsa ülevaate pinnaühiku maksumuse igakuistest muutustest ka linnaosade kaupa.

1Partner on Baltimaade juhtiv kinnisvaragrupp, mille esindused asuvad Tallinnas, Tartus, Riias ja Vilniuses. 1Partner grupp pakub kinnisvara vahenduse, hindamise, ehituse, arenduse, halduse ja investeeringute juhtimise teenust.


Seotud artiklid