Ekspert: kontori eest võlgu ei jääda

Ekspert: kontori eest võlgu ei jääda

1Partner Kommertskinnisvara juhi Kirill Viguli sõnul toimib ärikinnisvaraturg pea sarnaselt koroona-eelsele ajale – suuremat võlgujäämist pole ning ka üürist alla ei saa.

Kirill Viguli kinnitusel on ettevõtjate suhtumine aastataguse ajaga võrreldes märksa positiivsem ning ka 90 protsenti üürilepingutest on samad, mis enne koroonat. „Mõned küsivad üürisoodustust, aga praegu suurt alla ei saa. Samuti pole mingit massilist kontorite tagastamist,“ ütles Vigul.

„90 protsenti ettevõtjatest tahab kontorisse tagasi minna. Esiteks kannatab kodukontoris efektiivsus ning samuti soovivad inimesed lihtsalt keskkonnavahetust ja töökaaslastega vahetult suhelda. Osad ettevõtted plaanivad võtta senisest veidi väiksema kontori, aga üldse loobumine on väga harv,“ rääkis Vigul.

Kinnisvaraeksperdi sõnul ehitatakse praegu Tallinna küll mitte endises tempos, kuid siiski juurde ka uusi kontoripindasid. „Pika plaaniga arendajad teevad oma objektid valmis olenemata hetkeseisust. Koroonakriis mõjutabki negatiivselt pigem ääremaid, kust inimesed paratamatult Tallinna ja paari-teise tõmbekeskusesse ära kolivad,“ ütles Vigul.

1Partner Kommertskinnisvara juhi sõnul toimivad ka kaubanduskeskuste üürilepingud edasi ning vakants pole oluliselt kasvanud. „Paanikat pole ja oodatakse lihtsalt piirangute lõppemist. Kui poed jälle lahti tehakse, siis tulevad inimesed kiiresti tagasi,“ lisas Vigul.

„Võlgnevusi ja üürilangetusi esineb rohkem restoraniäris. Üldiselt on üüripindade omanikud ratsionaalsed ja saavad aru, et mõistlikum on rentnikule vastu tulla kui uut otsima hakata. Restoranid, kel vähegi reservi või kes saavad teha kaasamüüki, ootavad suve ära. Kohe kui piirangud läbi saavad, siis täituvad ka kohvikud jälle pikast kodus istumisest tüdinenud inimestega,“ lisas Vigul.

Lisainfo:
Kirill Vigul
50 68 242
kirill.vigul@1partner.ee


Seotud artiklid