Fahle Pargi galeriitänav pälvis mitu mainekat arhitektuuri auhinda

Fahle Pargi galeriitänav pälvis tänasel arhitektuuripreemiate galal Kultuurkapitali arhitektuuri sihtkapitali aastapreemia kategoorias „Vanast uus“ ning Eesti Maastikuarhitektide liidu aastapreemia kategoorias „Maastik ja Hoone“.

Galeriitänav on ajaloolise paberivabriku piirkonda loodud Fahle Pargi linnaruumi südamik. Tegemist on Eestis ainulaadse aastaringselt sooja sise-tänavaga, kus kasvavad apelsini-ja sidrunipuud, magnooliad ja teised eksootilised taimed ning kus saab kaladega veesilmade vahel kohvikutes ja terrassidel aega veeta.

Fahle Pargi arendaja Fausto Capitali osaniku Sven Mihailovi sõnul soovisid nad Fahle Parki kujundades tekitada piirkonda ühe köitva ja hubase kohtumispaiga. „Taastatud ajaloolisest tänavast on kujunenud ideaalne paik kohtumiseks ja aja veetmiseks. Siin on büroode kõrval leidnud endale koha kohvikud ja restoranid ning aastaringselt roheline troopiline aed,“ rääkis Mihhailov.

Galeriitänavale maastiku kujundanud KINO maastikuarhitektid lähtusid Fahle Pargi galeriid luues ebatavalisest kontseptsioonist, mis tekitab tunde looduse sissemurdmisest linnaruumi. „Fahle Pargi keskkond oleks justkui aastakümneid inimkasutuseta olnud ning  rohelus näib tungivat välja plaatidega kaetud vuukide vahelt, ronib mööda paeseinu ning igast nurgast, praost või orvast on saanud taimede jaoks kinnituspaik. Inimene on säilitanud suurema osa tärganud lopsakast rohelusest ja piiranud seda vaid niipalju, et keskkonda endale sobivaks muuta. Nii on tekkinud troopiliselt ülevoolav, kuid samas inimesele mugav ja turvaline keskkond: siin saab istuda, kiikuda, süüa, vett puutuda, taimedega suhestuda – iga ilmaga soojas ja valges,“ rääkis  KINO maastikuarhitekt Karin Bachmann.

Fahle Pargi arhitekti Margit Aule (büroost Lumia) sõnul teeb galeriitänava eriliseks ka ajalooliselt mitmekihilise ruumi kombineerimine modernsete lahendustega. „Huvitav on kujutleda end galeriitänaval seistes kitsale vabrikutänavale varahommikul tööle kiirustamas. Seda perioodi on jäänud meenutama suurepärased paeseinad, mis pakuvad nüüd kaitset kaasaegsetele büroodele, troopilisele aiale, kohvikutele ja restoranidele,“ rääkis Aule.

Arhitekt Toomas Adrikorni sõnul on Fahle galeriitänav väljapaistev näide hea ruumi tekkest, kus kohtub tellija ambitsioonikas visioon ja arhitektide tundlik ruumikäsitlus. „Arhitektuuri ja maastiku kontseptsioon on läbipõimunud lausa unenäoliseks ruumikogemuseks, kus üksteist peegeldavad ja täendavad ornamentaalne klaaskatus, katendid ja haljastus,“ rääkis Adrikorn.

Varasemalt on Eesti Kinnisvarafirmade Liit tunnustanud Fausto Capitali Fahle Pargi rajamise eest tiitliga Kinnisvarategu 2020.

Kõiki Fahle Pargi kuulutusi leiad siit >>


Seotud artiklid