Metro Capital rajab Pirita tee 28 alale omanäolised kortermajad

Selgus Pirita tee 28 ala tulevane arhitektuurilahendus. Metro Capital rajab Pirita tee 28 kinnistule planeeritavasse uude elamukvartalisse privaatsete aedade ja lopsakate rohealadega ümbritsetud linnavilla stiilis kortermajad. Üle poole alast moodustab haljastus. Rahvusvahelisel arhitektuurikonkursil saavutas tihedas konkurentsis esikoha mainekas Soome arhitektuuribüroo ALA Architects.

Metro Capitali tegevjuhi Ain Kivisaare sõnul toetab arhitektuurikonkursil esikoha saanud lahendus jätkusuutliku elukeskkonna kontseptsiooni ning järgib kaasaegse linnaruumi arendamise põhimõtteid. „Võidutöös põimuvad omavahel kaasaegne ja omanäoline skandinaavialik arhitektuur, loodussõbralikud ehituslahendused ning põhjalikult läbimõeldud ja rohelust väärtustav keskkond. See annab võimaluse rajada kestliku, tervikliku ning mitmeid lisaväärtusi pakkuva elamukvartali, kus on tulevastel koduomanikel mugav elada. Ühtlasi avaneb linnaelanikele kogu Lauluväljakuga piirneva ala.“ Rahvusvahelisel arhitektuurikonkursil osalenud tööde hulgast aitasid parima välja selgitada lisaks arendajale nii linna kui ka arhitektuurikogukonna esindajad.

ALA Architects arhitektuuribüroo kontseptsiooni järgi on alale planeeritud eristuvad murtud mahtudega linnavilla stiilis hooned kuni 300 korteriga. Planeeritavast ca 7 hektari suurusest alast üle poole moodustab haljastus. Olemasolevaid eramuid eraldab uuest elurajoonist avar rohepromenaad, mis avab linnarahvale tee Lauluväljakult Maarjamäe lossi ning memoriaali juurde. Ehitiste põnev ja Eestis uudne arhitektuur loob igasse korterisse unikaalse ruumilahenduse. Hoonete rajamisel lähtutakse jätkusuutlikest ehituslahendustest ning kasutatakse kvaliteetseid, looduslähedasi ja esinduslikke ehitus- ja viimistlusmaterjale, nagu puit ja naturaalne kivi. Hoonestuse energiavarustuseks plaanitakse kasutada nii tõhusaid linnavõrke kui ka lokaalseid lahendusi.

Kivisaar lisas, et uues elamukvartalis on suure tähelepanu all rohelust ja hubasust loov keskkond. „Arhitektuurikonkursi võidutöö näol sündis lahendus, mis annab võimaluse tulevastel koduomanikel linnamajalikuks elukeskkonnaks ning aitab kaasa kogukonnatunde tekkimisele.“ Piirkonda läbivat rohepromenaadi ilmestab lopsakas rohelus, kus on piisavalt mänguruumi lastele, võimalus hommikujooksu harrastada või pere/naabritega mõnusaid piknikke korraldada. Majade juurde kuuluvad ka privaatsed miniaiad.

Pirita tee 28 kinnistule rajatav elamukvartal paikneb 7 hektari suurusel alal. Mitmeetapilise arendusprojekti käigus kerkib piirkonda kuni 300 korterit, kaasaegne ja hubane lasteaed ning naabruskonnale erinevaid mugavusteenuseid pakkuvad äripinnad kvartali peatänava ning promenaadi servadel. Kogu ala liiklusskeem eelistab autodele jalakäijaid ja kergliiklejaid. Majadesse on kavandatud suuremad, peredele sobivad 3-5-toalised korterid. Terviklik elamukvartal valmib mitmes etapis kümmekonna aasta jooksul. Arhitektuurilahenduse autor on auhinnatud Soome arhitektuuribüroo ALA Architects, kelle tööde hulka kuuluvad näiteks Helsinki lennujaama laiendusprojekt, Helsinki südalinna raamatukogu Oodi ja Soome suursaatkonna renoveerimine New Delhis.

Lisainfo arendusprojekti kohta: https://metro.ee/merevaade/


Seotud artiklid