Fotod: Noblessneris renoveeriti veel üks hiiglaslik tsaariaegne elektri-jõujaam

Fotod: Noblessneris renoveeriti veel üks hiiglaslik tsaariaegne elektri-jõujaam

1Partner Ehitus renoveeris endise Noblessneri allveelaevatehase enam kui 4000-ruutmeetrise elektri-jõujaama ja katlamaja moodsaks äri- ja eluhooneks.

1Partner Ehituse juhi Üllar Hinno sõnul on nelja riigikorda näinud kompleks väga põneva ajalooga ning oleks peaaegu Teise maailmasõja ajal õhku lastud, kuid õnneks mineerimine ebaõnnestus.

„Arhitektuurimälestisena kaitstud hoone renoveeriti nüüd väga täpselt Muinsuskaitse nõudeid järgides ning võimalikult palju originaalosasid säilitades. Näiteks õnnestus välja tuua sisemised paekivist seinad, võimsad neetliidestega terasfermid ning isegi algupärased põrandaplaadid,“ ütles Hinno ja lisas, et kuu tagasi lõpetas 1Partner samas piirkonnas ka teise Noblessneri tehase elektrijaama renoveerimise.

1Partner Ehituse juhi sõnul on 4115-ruutmeetrise Peetri 7 aadressiga elektri-jõujaama esimesel korrusel äripinnad, teisel külaliskorterid ning kolmandal tasemel elupinnad.

  1. – 1916. aastal ehitatud neoromaani stiilis hoone sisaldab kuut sektsiooni, sealhulgas kunagist katlasaali, kompressoriruumi, dünamoruumi ja elektrijaama.
  2. aastast kuulus maja Eesti Pangale, 1937. aastast tegutses seal AS Oskar Kilgase trikoo-, suka ja pitsi tekstiilitööstus. 1941. aastal tootmine natsionaliseeriti, mille järel töötas hoones kudumisvabrik  „Kommunaar“ ning sõjatehas „Meretehas Nr. 7“. 1990. aastal tehas erastati ning peale tootmise lõpetamist 2000ndatel aastatel seisis maja kuni praeguse renoveerimiseni tühjalt.

1Partner Ehitus on varasemalt Noblessneris renoveerinud Staapli 10 elektrijaama ning Peetri 3 ja Peetri 5 aadressidel asuvad ajaloolised hooned, kus asuvad Shishi peakontor ning Põhjala Pruulikoda.

1Partner Ehitus kuulub rahvusvahelisse 1Partner Kinnisvaragruppi. 1Partner Ehitus on rajanud ja renoveerinud muuhulgas tipprestoranid NOA, Tuljak ja Mon Repos; Shishi ja Põhjala Pruulikoja esindushooned ning hotelli Nothel.

 

Allikas: 1Partner


Seotud artiklid