Galeriimaja võlud

Galeriimaja nimetades meenub tõenäoliselt paljudele kuulus Hollywoodi sari „Melrose Place“ – oma sisehoov, bassein, eraldi sissepääs korterisse jne. Eestis pole taoline majatüüp veel suurt populaarsust saavutanud, aga aja jooksul see kindlasti juhtub, sest galeriimajal on kortermaja ees mitmeid eeliseid.

Galeriimajaks nimetatav majatüüp on sisuliselt ridaelamu ja kortermaja hübriid. Galeriimaja olulisemaks tunnuseks peetakse seda, et igal korteril on otse õue viiv väljapääs.

Eestis pole galeriimaja veel väga tuntud, kuigi neid on mõningad juba ehitatud. Tundmatut kiputakse aga pelgama. Näiteks kardetakse, et otse õuest oma korterisse astudes tulevad sisse ka külm, tuul ja lumi. Tegelikkus on hoopis midagi muud. Galeriimajal on küll avatud koridorid, kuid need on enamasti katuse all ja hoone projekteeritud nii, et vihm ega lumi kuskilt sisse pugeda ei saaks. Naljaga pooleks võib öelda, et otse õuest tuppa astutakse ka eramajades ja ridaelamutes ning keegi pole veel tulnud selle peale, et neisse hoonetesse veel eraldi kinnised koridorid ehitada.

Galeriimaja pole kindlasti põhjust peljata, pigem vastupidi: sellel on mitmeid eeliseid. Nimetagem neist mõned.

Galeriimajas on üldkulud madalamad

Kui tavalises suletud koridoriga kortermajas vajavad kütmist ka koridorid, siis galeriimaja avatud koridore ei köeta ja tänu sellele jääb kommunaalkulu väiksemaks.

Galeriimaja pakub rahulikumat ja vaiksemat keskkonda

Kortermaja suletud koridorides tekib nii-öelda kõlakamber ning on kuulda, kui keegi välisuksest siseneb või trepikojas räägib. Galeriimajas selliste probleemidega tegelema ei pea, sest kõlakoda puudub.

Tänu oma liigendatusele pakub galeriimaja privaatsust

Maja elanikud kasutavad erinevaid avatud trepikodasid.

Galeriimajas on vähem kortereid kui tavalises kortermajas

Seega ka vähem elanikke ehk jälle privaatsem ja vaiksem.

Galeriimaja trepid ja koridorid ei vaja nii tihti koristamist kui tavalises kortermajas

Ka see aitab jooksvaid kulusid kokku hoida.

Galeriimajas on hea ligipääs parkimisalale

Sest see on vahetult maja juures või maja all garaažis.

Tutvu ka galeriimajade pakkumistega >>

Artikli allikas: Arco Vara


Seotud artiklid