Haapsalus avati aastakümneid suletud olnud Marienholmi poolsaar ja sealne näitus

Eile avas Scandium Kinnisvara Haapsalus Marienholmi poolsaarel/Krimmi holmil piirkonda kajastava ajaloonäituse. Krimmi holm on aastakümneid olnud suletud poolsaar Haapsalu linnas. Nüüdsest on piiravad väravad eest võetud ja kõigil huvilistel on võimalik poolsaart omal käel avastada. Püstitatud infotahvlid räägivad holmi väärikast ajaloost ja lähitulevikus poolsaarele kerkivast uuest elukeskkonnast.

Näitust uudistades saab ette võtta ligi kilomeetrise matka mööda pikergust poolsaart. Lisaks poolsaare alguse infotahvlitele leiab infokilde ka kõrgelt veetornilt ja poolsaare tipus asuvalt vanalt aidahoonelt. Omaette vaatamisväärsus on poolsaar ise ja selle 360kraadised vaated merele ning lähedal asuvatele laidudele. Näituse sisu koostamisel oli oluline roll SA Läänemaa Muuseumitel. Ajaloolised materjalid pani kokku muuseumi teadur Kadri Laur. Näitust oli avamas ka Haapsalu volikogu esimees Jaanus Karilaid.

Poolsaare ajaloo kirkaimad hetked olid 1860-1890ndatel kui siin asus võimas sadam. Kuurortlinna Haapsalu puhkama saabunud kõrged külalised maabusid just siin, et seejärel veeta kosutavad suvekuud armastatud kuurortlinnas. 1900 esimesel poolel sadama tähtsus hääbus ja siia loodi võimas kalakombinaat. 90ndatel sulges kalatehas oma uksed ja nii ka väravad kogu poolsaarele.

2022. aastal lammutas piirkonna soetanud Scandium Kinnisvara varisemisohtlikud tehasevaremed. Ehitusjäätmed sorteeriti ja kividest moodustati kõrged vallid, et neid tulevikus ehitustegevuses taaskasutada.

Marienholmi poolsaarele kerkib lähiaastatel kaasaaegne elukeskkond koos avalikkusele suunatud avalike aladega nagu väike sadam, supluskoht, SUP-laudadele mõeldud kai ja suur pargiala.

Poolsaare tulevikust lähemalt: www.marienholm.com

Fotod:  Haapsalu poolsaare avamine


Seotud artiklid