Häid nõuandeid põrandakatte valikul

Tavapärase vaipkatte, naturaal- või laminaatparketi kõrval koguvad populaarsust uued trendikad põrandakatte võimalused. Tutvustame lähemalt kahte ning toome välja nende plussid ja miinused.

Omale kodu ehitama hakates mõtleme alati mitu erinevat varianti hoolikalt läbi, et kodu tuleks täpselt nii imeline ja perfektne, nagu me oleme sellest unistanud. Kahjuks aga on tihti vaja mõelda ratsionaalselt ja leida kõige mõistlikum variant.

Toome välja kaks uuemat ja päris jõudsalt populaarsust koguvat alternatiivi tavapärastele põrandakatetele ning vaatame üle nende tugevused ja nõrkused.

Betoonpõrand…

…on väga modernne: kui guugeldada sõnapaari concrete floor design, siis leiab uskumatult ägedaid lahendusi, rohked kujundusvõimalused tagavad erilise lõpptulemuse.

…on põnev, sest betoon võimaldab luua erinevaid tekstuure.

…omastab hästi soojust, hoiab seda ja annab väga vaikselt ära.

…on väga vastupidav.

…vajab vähe hooldust  ja seda on ülilihtne puhastada.

…on veekindel.

Põrandaplaadid…

…on puidust põrandakattest tugevamad ehk vähem vastuvõtlikumad igasugustele kriimudele/kahjustustele.

…on praktilised, neid on väga mugav puhastada.

…on saadaval lõputus valikus, isegi puiduimitatsiooniga.

…on enamasti parketist odavamad.

…on veekindlad.

…on riskivabad: õnnetuse järel saab lihtsasti välja vahetada ainult vahetust vajava plaadi.

Trendikatel põrandakatetel on traditsioonilistega võrreldes ka mõned miinused:

  • kui puudub põrandasoojustus ja otsene päike peale ei paista, siis on plaadid külmemad kui puit- või vaipkattega põrand
  • kivipõrandal ja puidul on suur kaaluvahe, enne kivipõranda paigaldamist on vaja teha korralik eeltöö ning rajada korralik põhi, puitpõrandal pole seda vaja
  • trendid muutuvad, aga puit on aegumatu

Kokkuvõttes ehitab iga inimene oma kodu vastavalt oma maitsele, aga alati on huvitav teada erinevaid valikuvõimalusi. Ebatraditsiooniline valik võib sind positiivselt üllatada, kui julged vaid oma mugavustsoonist välja astuda!

Artikli allikas: Arco Vara


Seotud artiklid