Harku järve kaldal sai nurgakivi omanäoline Pikaliiva Kaarmaja

Elamuarendusettevõte Bonava asetas nurgakivi Haaberstisse kerkiva Pikaliiva Kaarmaja esimesele etapile, mis ehitatakse värvika ajalooga Haabersti linnamõisa alale.

Ehitusplatsile kogunesid selleks ettevõtmiseks nii ehitusmeeskond kui projektiga seotud kolleegid teistest üksustest, et nurgakivi ajakapsel heade soovidega paika asetada. Kokku valmib arenduse kahes etapis neli 4-korruselist elamut, mis moodustavad poolkaare. Esimesed kodud saavad sissekolimiseks valmis 2023. aasta lõpuks.

Nurgakivi asetamise ajaloolised juured ulatuvad juba kaugesse sumerite aega. Pikaliiva Kaarmaja arenduse ehitusjuht Märt Hanson rääkis, et sellel sümboolsel traditsioonil on Bonava jaoks oluline tähendus. „Nurgakivi asetamine on uude ehitusetappi liikumise teetähis. Uskumuse kohaselt hoiab nurgakivi koos kõiki teisi kive ning annab majale selle tugevuse,“ rääkis Hanson.

Nurgakivi ajakapslisse paigutatakse hea tava kohaselt mitmeid õnnetoovaid esemeid. Nii said ehitusmeeskonna ja teiste projektiga seotud üksuste kolleegide poolt ajakapslisse kaasa pandud järgmised sümbolid, millest igaühel oluline tähendus kanda:

  • Söetükk ja pihlakaoks, et tuleõnnetused ja halb energia eemal hoida;
  • leivatükk ja rahatäht, et keegi hoone elanikest ei peaks nälga tundma;
  • mälupulk projektidokumentatsiooniga, et meie projekteeritud elamute info oleks alatiseks talletatud;
  • värskeim Bonava Eesti uudiskiri, et jääks ajamärk sellest ajast, mil nurgakivi asetatud sai.

Pikaliiva Kaarmaja naabruskond valmib Haabersti linnaosas, mis veel 55 aastat tagasi pealinna alla ei kuulunudki – Tallinnaga liideti Väike-Õismäe piirkond alles 1968. aastal. Sajandeid tagasi asus seal Järve küla, mis kuulus Haabersti linnamõisale. Mõis kattis suurt ala ning selle alla kuulus kokku kaheksa väikeasumit, sealhulgas ka Õismäe, Kadaka ja Kakumäe küla.

Bonava maastikuarhitekt Eda Vane lisas, et Pikaliiva Kaarmaja asub endistel mõisa põllumajandusmaadel. “Kauni Harku järve kaldal olevad endise mõisa metsamaad kuulusid baltisaksa arstile nimega Eduard Georg Fick. Mõisa juurde viiva tee servas olevatel Kangru talu heina- ja põllumaadel asubki Pikaliiva Kaarmaja,” kirjeldas Vane.

Pikaliiva 5 ja 7 aadressidele valmivates elamutes on kokku 79 ühe- kuni neljatoalist korterit suuruses 24-84 m². Poolkaares ehitatav elamupiirkonna sisehoovi luuakse elanikele puhkealad ja mänguväljakud erinevas vanuses lastele. Samuti leiab sealt tulevikus lauatennise mängimise võimaluse ning ühise grilli- ja puhkeala. Suurem osa elamupiirkonna parkimisest on lahendatud maa-aluse parklaga.

Pikaliiva kortermajad on energiasäästlikud ning madalad kodukulud tagavad hoonete katustele paigaldatud päikesepaneelid ja igasse korterisse loodud nutikodu lahendus, mis võimaldab juhtida kodu kütet nii toas asuvalt juhtpaneelilt kui ka nutiseadme äpist. Elamule antakse B-klassi energiamärgis.

Tutvuge lähemalt Pikaliiva Kaarmaja kodudega projekti veebilehel.


Seotud artiklid