Harku järvest 200 meetri kaugusele kerkib hobuserauakujuline kaarmaja

Pikaliiva Kaarmaja naabruskond valmib alale, mille kujunemisloost võiks lausa filmi teha. Bonava maastikuarhitekt Eda Vane selgitab, millest on inspireeritud Pikaliiva Kaarmaja omanäoline hooviala ja arhitektuur ning mitmed ajaloolised faktid annavad loodavast kodukohast põneva ülevaate.

Värvika ajalooga kodukant

Pikaliiva Kaarmaja naabruskond valmib Haabersti linnaosas, mis veel 55 aastat tagasi pealinna alla ei kuulunudki – Tallinnaga liideti Väike-Õismäe piirkond alles 1968. aastal. Sajandeid tagasi asus seal Järve küla, mis kuulus Haabersti linnamõisale. Mõis kattis suurt ala ning selle alla kuulus kokku kaheksa väikeasumit, sealhulgas ka Õismäe, Kadaka ja Kakumäe küla.

Bonava maastikuarhitekt Eda Vane lisas, et Pikaliiva Kaarmaja asub endistel Vikimõisa naabertalu põllumajandusmaadel ning täna on mõisakompleksi asemel Harku Sõudebaas. “Kauni Harku järve kaldal olevad mõisa metsamaad kuulusid baltisaksa arstile nimega Eduard Georg Fick. Mõisa juurde viiva tee servas olevatel Kangru talu heina- ja põllumaadel asubki Pikaliiva Kaarmaja,” kirjeldas Vane.

Kuna enne oma riigi loomist, olid sajandeid Eestis mõisnikeks sakslased, siis on ka Haabersti nimi tuletatud saksakeelsest sõnast Hafer, mis eesti keeles tähendab kaera. Haabersti linna mõisa peahoone oli lihtsakujuline paekiviehitis ning selle varemed seisid Paldiski maantee põhjaküljel 2001. aastani, kui need ehitusarenduse tõttu lammutati. Kuigi praeguseks on suursugusest mõisast alles vaid mõned pargipuud, leidub Väike-Õismäel kaunist rohelust ja loodust küllaga. “Endise mõisa allee austuseks rekonstrueeritakse lõik sellest kinnistu idaserva istutatava sangleppade ridaistutusena,” sõnas maastikuarhitekt Vane.

Looduslähedus linna sees

Väike-Õismäe asub Harku tasandikul, mille asemel laius 9000 aastat tagasi meri. Tasandik oli osa Kakumäe lahe põhjast, kuid aja jooksul meri taandus ning ala kuivenes. Nüüdseks on piirkonnas Harku järv, seal voolab Tiskre oja ning loodushuvilised saavad minna vaatama ka loodavate Pikaliiva Kaarmaja kodude lähedal asuvaid luiteid.

Uued kodud lisavad piirkonnale uut väärtust

Selle aasta lõpus valmib piirkonnas Bonava Pikaliiva Kaarmaja, mis lisab piirkonnale uut väärtust, sidudes arhitektuurilise ning ajaloolise tänapäevaste mugavustega. Pikaliiva Kaarmaja hooviala maastikuarhitektuurne lahendus on inspireeritud Vane sõnul sealsest kohaloost. “Maastikuarhitektuurne asendiplaaniline lahendus on justkui vaikne ood Väike-Õismäe üldplaneeringule, stiililt modernistlik ja funktsionaalne,” kirjeldas Vane.

Hoovi keskmes on ringjad mängualad, mille ümber on reljeefne muruala rahulikuks puhkuseks. Lisaks on hoovis istutustega eraldatud privaattsoonid ja liiklusruum — valgusküllane turvaline haljastatud hooviala pakub silmailu läbi aasta. Läbi kaarhalli konstruktiivsete elementide taaskasutuse on tõstetud esile ka ajajärk kunagiste Aianduse Peavalitsuse KTB aegadest.

Sel aastal valmivate neljakorruseliste elamute katustele paigaldatakse päikesepaneelid, mis annavad oma panuse uute kodude energiasäästlikuks muutmisel. Pikaliiva Kaarmaja uusi elanikke ootab elu, kus kõik tänapäevased kodulahendused on kombineeritud väärika ajaloo, loodusläheduse ja mitmekülgsete võimalustega.

Artikli autor: Bonava Eesti


Seotud artiklid