Head näpunäited tapeetimiseks

Tapeetimisel tasuks vigu vältida ja teha kohe kõik nii nagu peab, sest hiljem on väga raske midagi parandada. Õnnestunud tapeetimine algab juba sellest, et poest tuleb koju tuua sama partiinumbriga tapeedirullid ja õige liim ning lõpeb õige kuivamisrežiimi tagamisega, et suur töö ja vaev kohe seinalt lahti ei tuleks.

Mõningad näpunäited kuluvad siinpuhul marjaks ära:

1. Enne tapeedi ostmist on tarvis tapeeditav ruum üle mõõta ning välja arvutada tarvilik materjali kogus või siis tutvuda tabeliga, kust leiab infot, kui palju rulle on tarvis osta.

2. Samuti tuleb vaadata, kas kõikidel tapeedirullidel on sama artikkel ehk partiinumber. Sellest sõltub värvitoon. Kui te vajalikus koguses ei leia sama partiinumbriga rulle, siis on targem see tapeet ostmata jätta. Värvitooni erinevused võivad hiljem seinal üsna koledalt silmatorkavad olla.

3. Tapeeditav pind peab loomulikult olema puhas, kuiva ja vastupidav. Betoonseinad peavad olema eelnevalt pahteldatud, tasandatud ja krunditud. Kruntimine on vajalik, eriti kui sein on poorne. Kui sein pole krunditud, imendub liim seina, tapeet tuleb sealt kas lihtsalt lahti või jääb inetult lokkima. Kruntimiseks sobib kasutada spetsiaalseid segusid või siis ka odavamat tapeediliimi.

4. Radiaatorite ja ahjude lähedale ei ole vaja tapeeti panna, sest temperatuuri kõikumine võtab tapeedi seinalt varem või hiljem lahti.

5. Edasi tuleb valida õige tapeediliimi, mis vastab ostetud tapeedi tüübile. Vinüültapeedile sobib vinüültapeediliim, pabertapeedile teine liim. Liimi kogus tuleb ka osta vastavalt rullide arvule ehk tapeeditava pinna suurusele. Infot leiab liimi pakendilt.

6. Tapeet tuleb lõigata paanideks. Tapeedirulli etiketil peab olema märgitud või kirjeldatud viis, kuidas vastavat mustrit kokku sobitada. Lõigatud paanid võiks nummerdada, et midagi valesti ei läheks. Esimese paani liimimiseks on vaja mõõta loodiga vertikaalne sirge joon. Loodida võiks uuesti peale iga viiendat paani paigaldamist.

7. Liimi võib tapeedile kanda suure pintsliga. Liim tahab saada kindlasti imbumisaega. Liimiga laetud paani otsad tuleb keerata kokku. Liimi imbumisaeg sõltub tapeedi paksusest. Näiteks õhukese tapeedi puhul näeme juba 3-5 minuti pärast, kui palju ta venib, paksu tapeedi puhul tuleb oodata 10-20 minutit. Rasked paber- ja reljeeftapeedid, aga ka vinüül-, siid- ja tekstiiltapeedid nõuavad tugevamat liimi kui kerged pabertapeedid. Liimiga ei tohi kokku hoida ja erilist tähelepanu pöörata äärtele ja nurkadele.

8. Veluur- ja velvettapeetide puhul kehtivad teised töövõtted kui vinüül- ja pabertapeetide puhul: nende puhul tuleb liim kanda otse seinale, mitte tapeedile.

9. Kui aga olete ostnud tapeedi, mille dekoreerimisel on kasutatud metallvärve (pronks, hõbe), kasutage nende paigaldamiseks ainult metalltselluloosi alusel valmistatud liimi, mis vastab tapeeditüübile.

10. Juba valmis liimikihiga tapeedi ostmisel peab arvestama sellega, et seinad peavad olema väga hästi ettevalmistatud. Kui ei ole seinte kvaliteedis kindel, siis kasutage ikkagi tavalist liimi. Kui aga otsustate siiski kasutada juba valmis liimikihti tapeedil, siis tuleb tapeet külma vette panna tootja poolt määratud ajaks. Kindlasti veenduda, et paani nii parem kui ka pahem pool on täiesti märjad.

11. Tapeeti on seinale kõige hõlpsam kinnitada tapeedilabidaga. Plastmassist labidaga keskelt äärde surudes saab õhumullid ja liigse liimi hõlpsamini välja. Riidelapp võiks käepärast olla, sest sellega saab ära pühkida tapeedi alt väljapiiluva liimi.

12. Paanide ülespanemist on soovitatav alustada akna juurest, sest nii väldite jätkukohtadele varjude tekkimist. Kui toas on mitu akent, võiks alustada lõunapoolsest aknast, kust paistab sisse kõige tugevam valgus. Kõige raskem on tapeetida toanurki. Neid võib eelnevalt paberiga tugevdada.

13. Nurka ei soovitata jätta paani keskkohta. Paani serv mingu üle nurga vaid 2-3 cm. Välisnurga puhul tuleb ülekäiguks arvestada umbes 5 mm. Et paan kaarduks veatult, tuleb ülemine ja alumine serv tasaseks lõigata enne tapeedi kuivamist.

14. Kui tapeet on seinas, tuleb tuba kaheks päevaks kuivama jätta. Ärge väga muretsege väikeste kortsukeste või mullikeste pärast, sest kuivades tõmbub tapeet siledamaks. Tapeedi kuivamise ajal tuleks ruumis hoida ühtlast temperatuuri ning vältida tuuletõmmet.

* Tapeedi veekindlust, pestavust ehk tugevust.
* Tapeedi valguskindlust (mõõdetakse 8 punkti süsteemis).
* Väikesed ruumid paistavad suurematena, kui seinad ja laed on heledates toonides. Suured ruumid muutuvad hubasemaks tumedate tapeetide abil.
* Erinevate mustrite või värvidega on võimalik korrigeerida ruumide proportsioone, paigaldades näiteks otsaseintele teist värvi tapeedi või kasutades ruumi kõrguse reguleerimiseks poorte. Püstitriip teeb toa kõrgemaks.
* Varjulistes tubades kasuta erksamaid päikeselisi toone või sooja varjundiga pooltoone. Päikesepaistelistes tubades muutuvad erksavärvilised tapeedid veel intensiivsemaks, seega peaks neisse tubadesse valima heledamad ja jahedamad toonid.
* Hele mööbel pääseb paremini esile tumeda tapeedi taustal ja vastupidi.
* Suur muster tapeedil pääseb siiski mõjule vaid suurtel lagedatel seintel, väikeses ruumis võiks piirduda väiksemustrilise või ühevärvilise tapeediga.

Vaata, kuidas arvutada vajalikku kogust tapeeti

Üldjuhul on poes müüdavate tapeetide laius 0,53 meetrit ning rullis on tapeeti 10,05 meetrit.
Esmalt tuleb mõõta kogu tapeediga kaetava pinna laius, koos uste ja akendega. Saadud meetrite arv tuleb jagada 0,53. Nii saab teada, mitu laiust tapeeti selle pinna katmiseks tarvis läheb. Näiteks kui tapeediga kaetava toa ümbermõõt on 6 meetrit, siis vajaminevate laiuste arv on 6 : 0,53 = 11,3207, mis tuleks alati ümardada täisarvuks ehk siis 12 laiust.

Järgnevalt tuleb mõõta ära kaetava pinna kõrgus ja korrutada see eelnevalt saadud laiuste arvuga. Kui soovite katta seina, mis on 2,5 meetrit kõrge, siis tuleks korrutada kõrgus laiuste arvuga 2,5 x 12 = 30. Vastuseks saate vajaminevate pikkuste arvu. Tavaliselt on ühes rullis 10,05 meetrit tapeeti. Rullide arvu teadasaamiseks tuleb eelnevalt saadud pikkuste arv jagada rullis oleva tapeedi pikkusega, s.o 30:10 = 2,985 ehk siis 3 rulli.

Lõpuks on vajalik juurde arvestada tapeedi kadu, mis tekib mustri sammu jälgimisel või äärte lõikamisel. Tavaliselt arvestatakse 15-20%-lise varuga, s.o 3 x 1,2 = 3,6 rulli.
Toa, mille ümbermõõt on 6 meetrit ja kõrgus 2,5 meetrit, tapeetimiseks kulub 4 rulli tapeeti.

Artikli allikas: Moodne Kodu


Seotud artiklid