Kallaste linn saab esindusliku vaateplatvormiga keskväljaku

Peipsiääre Vallavalitsus koostöös Eesti Arhitektide Liiduga korraldas arhitektuurivõistluse, mille eesmärgiks oli leida Kallaste linnakeskusele esinduslik ja kaasaegne järveäärne ruumilahendus. Võistluse võidutöö „Kaldapääsuke“ autor Liis Uustal arhitektuuribüroost ABMA pakkus välja kaare ja vaateplatvormiga Peipsi järve äärde suunava esindusliku linnaväljaku.

Võistluse žürii esimees, Peipsiääre vallavanem Piibe Koemets sõnas, et kuigi Kallaste on kahanev linn, näeb vald linnas siiski olulisi arenguvõimalusi, kuna viimasel ajal on lisandunud elanikke, kes ei ela Kallastel aastaringselt. „Suvepuhkuste perioodil Kallaste elanike arv kahekordistub ja ka koolivaheaegadel on linnas rahvast rohkem. Talviti aga peatuvad linnas pikemalt harrastuskalurid. Soovime ära kasutada Kallaste kui maakonna kolmanda linna potentsiaali ja linnakeskuse tänapäevasemaks muutmine on samm selles suunas,“ lisas Koemets.

Lähtuvalt Kallaste tulevikuvisioonist oli võistluse eesmärgiks leida terviklik ruumiline lahendus linna keskusele kui Kallaste esinduskohale. Võistlusala moodustas järvega risti asuv keskväljak, sellest põhja poole jääv ja kasutust otsivate ühiskondlike hoonetega ääristatud Oja tänav ning nende ühendusvõimalused järvega.

Arhitektuurivõistlus korraldati EV 100 „Hea avalik ruum“ jätkuprogrammi raames. Võistlusele esitati viis ideekavandit ning parimaks tunnustati võistlustöö „Kaldapääsuke“ arhitektuuribüroolt ABMA (autor Liis Uustal).

Žürii hinnangul on tegu tugeva tööga, milles on kogu võistlusala põhjalikult läbi töötatud, idee ja fookus selged. „Esmapilgul tundus kaare motiiv, mis raamistab vaadet järvele, liiga jõulisena, kuid see lisab Kallastele võimsa maamärgi, mis praegu puudub. Kujund annab linnale uue identiteedi, on meeldejääv ja seostub kohe Kallastele ja Peipsi järvele iseloomuliku kaldaga,“ kommenteeris programmi „Hea avalik ruum“ juht ja žürii liige arhitekt Kalle Vellevoog.

Tema sõnul on Kallaste tulevane esindusväljak hästi planeeritud: bussijaam asub õiges kohas, liikumine keskväljaku ja järve suunas on lihtne, vaated avatud, teed ja ligipääsud lahendatud. „Sümpaatne, et väljakuruum on tehtud kitsamaks ja fookus suunatud järvele. Pargialal tagab meeldiva keskkonna ala liigendatus – siin saab minna varju, samas on olemas avatus, mida on vaja näiteks paraadide korraldamisel. Rohealad on kompaktselt jaotatud, ökoloogilise nüansina on lisatud vihmapeenrad,“ lisas Vellevoog.

Uus linnaväljak lõpeb autori idee järgi vaateplatvormi ja järve kaldale viiva trepistikuga, mille lõplik lahendus tuleb veel valla ja arhitektide koostöös viimistleda tundlikumaks ja õhulisemaks, kuna kaldaalal kehtivad mitmed keskkonnaameti piirangud. Kalda servale välja pakutud pika lauge pandusega trepp on siiski funktsionaalne ja kaldtee hädavajalik, et alla järve äärde saaksid minna ka liikumisraskustega või lapsevankritega liikujad.

Žürii leidis, et autor on edukalt kirjeldanud tühjade majade uusi võimalikke funktsioone ning pakkunud neile põnevaid arhitektuurilisi sekkumisi. Võistlustööd läbiv kaare motiiv toetab hästi liivakivipaljandi ja koobastiku teemat. Valgustid ja trepp on mõjuvalt skulpturaalsed ja sobituvad üldisesse kontseptsiooni. Kokkuvõttes on tegu esindusliku ja ideeliselt tugeva tööga.

„Kallaste järveäärne linnaruum peaks muutuma inimsõbralikumaks ja mitmekesisemaks, tänapäevaseks, esinduslikuks ja ajaloolist pärandit rõhutavaks avalikuks ruumiks, mis pakub meeldivat ja turvalist olemist ning tegevusvõimalusi igas vanuses inimesele igal aastaajal. Linnakeskuse kaasajastamine peaks andma impulsi Kallaste keskuse atraktiivsemaks muutmiseks, kohaliku ettevõtluse, turismi ja kultuuri arenguks ning linnakeskuses tühjalt seisvate ühiskondlike hoonete kasutusele võtmiseks,“ rõhutas Piibe Koemets.

Arhitektuurivõistluse preemiafond oli 20 000 eurot.

I preemia (8000 eurot) sai ideekavandi „Kaldapääsuke“ eest Liis Uustal arhitektuuribüroost ABMA.

II preemia (6000 eurot) pälvis ideekavandi „Serviti“ autor Villem Tomiste arhitektuuribüroost Stuudio Tallinn.

III preemia (4000 eurot) läks ideekavandile „Kaldakaar“, mille autorid on Triin Vallner ja Ko Ai arhitektuuribüroost Majaja.

Lisaks anti välja ergutuspreemia suuruses 2000 eurot, mis läks arhitektuuribüroo KA arhitektid ideekavandile „Kuldrannake“ (autor Erkki Annama).

Võistluse žüriisse kuulusid Peipsiääre vallavanem Piibe Koemets, Peipsiääre abivallavanem Peeter Kiuru, Peipsiääre vallavalitsuse ehitusspetsialist Raimet Figol, programmi „Hea avalik ruum“ juht arhitekt Kalle Vellevoog, arhitektid Paco Ulman ja Grete Veskiväli Eesti Arhitektide Liidust ning Eesti Maastikuarhitektide Liidu esindajana maastikuarhitekt Teele Nigola.

Võistlus korraldati EV 100 „Hea avalik ruum“ jätkuprogrammi raames, mida rahastavad kultuuriministeerium, rahandusministeerium ja kohalikud omavalitsused ise. Kallaste linnakeskuse arhitektuurivõistlus oli 35. programmi kaudu korraldatud arhitektuurivõistlus.


Seotud artiklid