Kas biokamin annab sooja ja teised küsimused, millele saad vastuse

Kaminatest rääkides mõtleme puudele, kuid olemas on ka elektri- ja gaasikaminad. Ent need ei ole sugugi ainsad võimalused. Kellele on tuttav selline lahendus nagu biokamin? Kui keegi ka on neist kuulnud, on küsimusi tavaliselt rohkelt. Kas biokamin annab sooja? Kas see haiseb? Mis asi üldse on biokamin? Alustame sellest viimasest.

Mis asi on biokamin?

Biokaminas kasutatakse vedelikku – bioetanooli. See on toodetud käärimisprotsessiga kas suhkrust või tärklisest, mida omakorda saadakse suhkruroost, peedist, puuviljadest või lausa kartulist! Seda nimekirja vaadates pole imestada, miks selle põlemisel ei teki kahjulikke jääke, mida eluruumist välja peaks juhtima. Seetõttu ei vaja biokamin ka korstent!

Biokamin on põhimõtteliselt hooldevaba ja selle kasutamine on äärmiselt lihtne. Ei mingit nuputamist, kuidas puid laduda, et tuli kestaks või millal milliseid siibreid sulgeda-avada. Lisaks ei ole vaja tuhka eemaldada ega süte põrandale kukkumise pärast muretseda. Aga selle kõige juures, kas biokamin annab sooja?

Kas biokamin annab sooja?

Tõsi, biokamin ei salvesta soojust ehk see ei sobi peamiseks küttevahendiks. Küll on aga soe põletamise ajal ning biokamin võib olla lisaks mõnele teisele küttemeetodile. Kuna biokaminaid tuleb väga erinevates mõõtmetes, mängib valitud suurus rolli sellegi juures, kas biokamin annab sooja.

Suuremates biokaminates on suurem leek ja kuna tegu on ikkagi päris tulega, annab see omajagu sooja. Väiksem biokamin tähendab aga väiksemat leeki ning lauapealset lahendust ei saa tõesti võtta kütteallikana, vaid on pigem osa sisustusest. Nii et kui oluline on see, kas biokamin annab sooja, siis pead valima vastava mudeli.

Kas biokamin sobib tõesti igale poole?

Biokamin on üks väheseid võimalusi nautida elavat tuld kodudes, kus korsten ning seega „päris“ kamina ehitusvõimalus puudub. See tähendab, et saad kamina lisada juba ehitatud majja või ka kõige tavalisemasse korterisse. Võib küll kiita ahiküttega elamu atmosfääri ja tule hubasust, ent puude tassimine ja tõsiasi, et maja on enne kütmist külm, on suur puudus. 

Isegi kui kasutad vaid kõige kuivemaid puid, ei ole see täiesti puhas põlemine ehk korsten on vajalik. Biokamin kasutab bioetanooli ning see põleb ilma suitsu tekitamata. Ainus, mis eraldub, on süsihappegaas ning veeaur. Ei ühe ega teise ärajuhtimiseks pole vaja mingit eraldi lahendust ehk korstna pärast polegi vaja muretseda. Ehk – biokamina kasutusmugavus on tõesti märkimisväärne, sest elava tule hubast veiklemist saab nautida ilma liigse vaevata.

Kuhu ma võin biokamina paigaldada?

Biokaminaid võib paigutada ka õue ehk jällegi võimalus terrass, rõdu või kaugema aiaserva istumisnurk hubasemaks muuta. Aga mis veelgi parem, sa saad kaminat vastavalt soovile liigutada. Keegi ei hakka tavalist kaminat ümber laduma või hirmrasket malmkaminat ühest kohast teise tassima. Biokamin on nende variantidega võrreldes ikka väga kergesti teisaldatav.

Biokaminat ei pea isegi põrandale asetama! Kamina võib paigaldada seinale, mis avab väga palju võimalusi disaini osas. Muidugi, peab jälgima et sein sellele raskusele vastu peab ning vajadusel lisatoetust planeerima. Kõige väiksemad biokaminakesed võib aga tõsta lausa lauale! Või soovid mudelit, mille saaks „uputada“ tasapinna sisse?  Ehk valikuvõimalus on tõesti suur. Väiksemad, laua peal kasutamiseks sobilikud, biokaminad leiab juba vähem kui saja euro eest.

 


Seotud artiklid