Kas ja kuidas aknaid katta?

Kätte on jõudnud sügis, loodus hakkab meie põhjamaises ajavööndis uut lehekülge pöörama. Päevavalgust jätkub ülekohtuselt napiks ajaks, ööpimedust aga lõputult pikkadeks tundideks. Nii süttivadki juba varajastel hommikutundidel elumajade akendes erksad tulukesed, mis alles hilistel õhtutundidel uniselt ja aegamisi kustuvad. Sõites mööda õhtust Eestimaad, langeb pilk paratamatult akendele, mis võõraste pilkude eest kaetud või kõigile avatud on.

Meie aknakultuur on paiguti väga kirju ja omanäoline. Elumaja võib olla väike ja armetu, aga kardinad peavad ees olema rikkalikud. Kardinatülli valik on aegade algusest olnud pererahva jõukuse ja heaolu märgiks. Kui majja tuleb uus noorik, vahetatakse kogu maja akendel vanad kardinad uute vastu välja. Kardinavaliku järgi otsustab külarahvas, kui rahaka ja maitseka perenaisega tegemist on. Kardinaid vahetatakse tihti, jõuludeks ja ülestõusmispühadeks pannakse kindlasti uued ette.

Kas ja kuidas aknaid katta?

Aknad, mis on interjööri lahutamatu osa, vajavad just pimedal ajaperioodil erilist tähelepanu. Variante akende katmiseks on sama palju kui elanike maitseid ja võimalusi. Õnnestunud kardinavalik võib muuta elamise hubaseks ja nauditavaks, ebaõnnestunud kardinaost võib seevastu rikkuda kogu ideaalse ja meisterliku sisekujunduse.

Kardinavalik sõltub suures osas akende kujust ja ruumi otstarbest. Aknakujunduse ja kardinavalikuga saab iga korteri -või majaomanik ise suurepäraselt hakkama. Ka meie kardinapoed annavad oskuslikku ja meisterlikku nõu nii materjali valiku kui ka õmblemise osas. Kardinakanga ja värvitooni valik on väga individuaalne, see sõltub elanike eelistustest, maitsest ja temperamendist. Silmas tuleb pidada asjaolu, et lisaks dekoratiivsusele on kardinatel mitmeid praktilisi funktsioone. Mõnes korteris on kõige olulisem varjata liigset päikesevalgust, teises summutada tugevaid ja häirivaid helisid, kolmandas hoida end tõmbetuule või võõraste pilkude eest. Disaineri tellimine on üpris kulukas ettevõtmine ja akende katmine võib eelarvesse suure augu jätta. Soovitan usaldada iseennast, panna end ise disainerina proovile, katsetada, pidada nõu ja oodatud tulemus ongi käes.

Annaksime kardinavalikuks mõned soovitused ja tähelepanekud:

1. Akna kujundamisel võib aknad üleüldse katmata jätta, kuid see pole parim valik. See muudab ruumi küll valgemaks, kuid sobib ainult kõrghoonete ülemiste korruste elanikele. Tühi aknaauk jätab pooliku mulje ja tekitab elanike kohta provokatiivseid küsimusi.

2. Akna võib katta väga õrna, läbipaistva ja kerge kangaga, mis loob kodus õhulise ja romantilise meeleolu. Nende kangaste nimistu on pikk: vuaal, gaasriie, organza, sifoon, tüll, pits, musliin, žoržett, batist. Need kangad on elegantsed, vastupidavad ja mis peamine – õhku läbi laskvad.

3. Kui elate kortermaja päiksepoolsel küljel, ei soovita valida 100% naturaalset kardinakangast, sest see võib päikese käes pleekuda. Parim valik on sünteetiline polüester linase või siidikiuga. Selliseid kangaid on kerge hooldada: neid võib julgelt pesta ja triikida, need ei kaota oma kuju ega värvi.

4. Tumedad ja tihedad kardinad muudavad ruumi hubasemaks, kuid ka väiksemaks. Magamistuppa sobivad rasked ja tihedakoelised linased, sametised või villased kangad. Seda tüüpi kardinad ei tohiks olla lühikesed, vaid peaksid ulatuma põrandani. Hea, kui raskemat tüüpi kardinad oleksid õmmeldud voodrile, mis tagab nende vastupidavuse.

5. Kui teil on väiksemad aknaavad ja madalad laed, tasub kardinapuu paigaldada lae alla ja aknale riputada põrandani ulatuvad kardinad. See näitab akent suuremana ja kogu tuba avaramana.

6. Värvivalikult võivad kardinad olla seinavärvist heledamad või tumedamad. Ärge kartke kontrastseid ja eredaid värve! Te ei eksi, kui valite kardinad ühes toonis või tooni võrra õrnemad või tumedamad kui pehme mööbel või vaip. Kardinad, mis on valitud seinavärviga toon toonis, sulanduvad ruumi ja muudavad elutoa näiliselt avaramaks. Vertikaalsed triibud tõstavad lae kõrgemaks, aga horisontaalsed muudavad ruumi visuaalselt laiemaks.

7. Kui teil on väikesed lapsed või koduloomad, tuleb pikkade, maani ulatuvate kardinatega olla ettevaatlik, sest pikad kardinad võivad köita laste ja loomade tähelepanu ning muutuda mänguobjektideks.

8. Juhul kui te vajate maksimaalset kaitset päikesekiirte eest, siis kasutage rulookardinaid. Neid on erinevatest materjalidest ja erineva läbipaistvusega. Mis kõige olulisem – need pimendavad toa ja katavad teie aknad täielikult.

Artikli allikas: Arco Vara


Seotud artiklid