Kas kodu on kevade tulekuks valmis?

Kui talve saadame mööda oma soojas hubases pesas, siis kevadpäikese esimesed kiired toovad äratuse ja teistsuguse meeleolu – tahame nautida värsket õhku ja päikest ning ammutada sellest uut energiat. Samuti ka kodu igatseb kui mitte uuendamist, siis vähemalt põhjalikku värskenduskuuri.

Kevadine päike tekitab mõnusat ootusärevust, aga on samas ka halastamatu, tuues selgelt esile kõik plekid ja tolmu, mis harvem puhastatavatele pindadele tekkinud on ja mis talvepimeduses märkamata on jäänud. Esimene asi, mida toast päikese poole vaadates märgatakse, on talvetolmune ja värskendust ootav aken. Tegelikult tahaks kevadise värskenduskuuri läbi teha terve kodu.

Mida siis täpsemalt ära teha, et kevad tunneks end oodatuna?

  • Lase päikesevalgus tuppa! Plusskraadidega on paras aeg võtta ette põhjalik akendepesu, sest määrdunud aknad lasevad vähem valgust läbi ning päikesekiired toovad kogu mustuse nähtavale. Väliseid aknaklaase ei tasu pesta pakasega või kui päike paistab otse peale: külmakraadidega jäätub niiskus klaasile ja tihendite vahele; päikesepaistel kuivab pesuvesi kiiresti ja jätab aknaklaasile triibud. Enne klaaside pesemist tuleks puhastada aknapiidad ja -laud. Kasuta akende pesemiseks mikrokiust lappi, mis eemaldab kergelt mustuse ega jäta aknale kuivatustriipe.
  • Pese kardinad ja puhasta ribakardinad. Talvised paksud kardinad võiks vahetada heledamates ja rõõmsamates toonides kergemate vastu.
  • Vii vaibad pesumajja või keemilisse puhastusse. Tolmuimejaga ei saa vaipadest kõike mustust kätte ja enne kevade saabumist on paras aeg need põhjalikumalt puhastada lasta.
  • Tee kappidesse ruumi! Pole mõtet hoida vanu riideid või asju, mida ei ole ammu kasutatud. Kui kodus on liiga palju asju, siis on seal raske lõõgastuda. Talveriided ja -saapad, suusad-uisud saab nüüd hoiukohtadesse ära panna. Veel parem, vii esemed, mida sa ise enam ei vaja, taaskasutuskeskusesse või varjupaika.
  • Pese talv välja ka patjadest, tekist ja voodikattest! Puhtas ja värskes magamistoas puhkad ka ise paremini välja. Pese voodiriided vähemalt 60kraadises vees ning vii need võimalusel välja tuulduma.
  • Puhasta uksed ja seinad. Tapeeditud seinad puhastatakse tolmuimeja või pehme kuiva rätikuga, värvitud seinad niiske lapiga. Mida tumedamaks värvitud sein, seda vähem kannatab see tugevat puhastust.
  • Pese külmkapp ja köögikapid. Samuti viska säilivusaja ületanud kuivained ja muu ebavajalik kraam ära.
  • Võta tolmu peale riiulite ka varjatud kohtadest, näiteks kappide pealt ja lambikuplitelt. Too tuppa rõõmsaid värve, soeta näiteks söögilauale erksamustriline lauakate.
  • Too tuppa uut elu – osta aknalauale kevadised potililled või kapile mõni uus roheline toataim. Külva maitsetaimede seemneid ja kasvata aknalaual oma esimene maitseroheline!

Artikli allikas: Arco Vara


Seotud artiklid