Kasulikud nipid seinte värvimiseks

Tervikliku sisekujunduse loomisel on hästi valitud värv väga oluliseks elemendiks. Soojad pastelltoonid, rahulikud maatoonid, rikkalikud ja säravad toonid, pilkupüüdvad ja erksad värvid — milline nende seast ikkagi koju valida? Siit artiklist leiad mõned kasulikud nipid värvide valimiseks ja värvimistööde kiireks ja sujuvaks teostamiseks.

1. etapp: värvi valimine

Kui soovid elamisse tuua üle ühe värvitooni, on oluline, et värvid omavahel klapiksid. Mitte kõik kooslused ei loo harmoonilist pilti. Õnneks on hästitoimivaid värvikombinatsioone, mis on aastateks püsima jäänud. Kui otsite klassikaliseid kombinatsioone, valige järgmised:

  • Must ja valge
  • Oranž ja sinine
  • Punane ja kuldne
  • Kollane ja kreemikas
  • Roheline ja sinine
  • Punakas ja roheline
  • Roheline ja kollane
  • Maavärvid

See kindlasti ei tähenda, et peate toa värvima eredate värvidega: valige nende kombinatsioonide pehmemaid toone. Kõige tähtsam on see, et värvitud seinad ei hakka teid aja jooksul häirima. Isegi kui soovite eredaid värve, kaaluge, kas soovite ärgata igal hommikul erkpunases ruumis ja kas kahvatukollase värviga elutuba ei häiri teid.

Enne seinte värvimist otsustage kõigepealt, kas soovite rohkem kontrasti või terviklikkust. Kui soovite kontrastset värvi, ühendage tumedad värvid erksate värvidega. Terviklikkuse jaoks kasutage seotud värve: kui teie seinad on punakad, valige punakas-kollased diivanid, kui seinad on kreemjad, valige interjööri detailidele kollakas värv jne.

Valides värve on soovitav pöörata tähelepanu värvi soojusele. Heledamad ja eredamad värvid loovad alati soojema ja mängulisema meeleolu. Samal ajal on tumedamad ja kahvatud värvid külmad ja aitavad luua ruumi keerukuse ja luksustunde.

Siiski ei ole ühte ja ainsat õiget nõuannet värvide valimisel, et kodu oleks stiilne, sest see sõltub täielikult personaalsest maitsest.

2. etapp: ettevalmistamine

Mööbli ja põranda katmine. Kui värvitavast ruumist pole võimalik kõiki mööbliesemeid eemaldada siis veenduge, et kõik ruumi elemendid oleksid põhjalikult kaetud tolmu ja määrdumise eest. Põranda katmise jaoks valige paksem paber, et vältida tilkunud värvi kattest läbitungimist. Ärge unustage panna maalriteipi lakke, põrandale ning näiteks elektrilülitite ümber, et vältida nende määrdumist.

Värvitavate pindade puhastamine. Kui näete tolmu, rasvaplekke või heledamaid kohti seintel, põrandaplaatidel või muudel värvitavatel pindadel, tuleb need enne värvimist puhastada. Seinte puhastamiseks on mitmesuguseid võimalusi. Kui seintel pole mustust, vaid ainult tolm, piisab veidi niiske lapiga üle käimisest. Mustus võib mõjutada värvi ühtlast jaotumist või põhjustada selle kiiret maha tulemist. Pärast seinte pesemist tuleb lasta neil enne värvimistööd põhjalikult kuivada.

3. etapp: värvimine

Kõigepealt tasub teada, et suurem osa tootjatest ei soovita seinte värvimist, kui ruumi õhutemperatuur on kõrgem kui 25 kraadi, sest värv kuivab liiga kiiresti ja te ei saavuta soovitud tulemust. Kui te ikkagi ei soovi värvimistöid edasi lükata, kasutage värvi vedeldajat. Vahetult enne värvimise alustamist segage värvi hoolikalt ja niisutage rulli vähese veega, see aitab värvil paremini kinni jääda. Seejärel pange pisut värvi spetsiaalsele värvialusele, keerutage sellel värvirulli ja libistage.

Artikli allikas: Moodne Kodu


Seotud artiklid