Kinnisvaraekspert: hinnad näitavad, et Mustamäest on saamas kesklinna osa

Eesti suurima kinnisvarabüroo Uus Maa juhi Jaanus Lauguse sõnul on Tallinna viimaste aastate kiire laienemise tulemusena kasvanud Mustamäe kesklinnaga kokku ning Sõpruse puiesteel küsitakse uute korterite ruutmeetri eest juba 4500 eurot.

Saku, Saue ja Keila ning mõned teised väikelinnad on muutumas Tallinna äärelinnadeks, kus uusarenduste ruutmeetri hind läheneb 4000 eurole.

Jaanus Lauguse sõnul on Kristiine juba kesklinnaga kokku kasvanud ning nüüd liigub selles suunas ka Mustamäe. “Mustamäed ei saa enam kuidagi endise äärelinna või getoga võrrelda. Mustamäe on saanud väga soositud aadressiks, asudes kesklinna tuiksoontele väga lähedal. Seal on väljakujunenud keskkond, tugev infrastruktuur koolide ja kaubandusega ning piisavalt rohealasid,” rääkis Laugus.

“Seetõttu küsisid arendajad Mustamäe hinnatumates piirkondades uute korterite eest ka seni kõrget, 4000-euroni ulatuvat ruutmeetrihinda. Nüüd tuli aga kinnisvaraturul tihti suunda näitav Merko eelmisel nädalal Mustamäel välja Tihase korteriarendusega, kus hinnad algavad enam kui 4500-st eurost ruutmeetri kohta,” kirjeldas Laugus.

“Vaadates linna arengut, siis endistest nõukogudeaegsetest mägedest on saamas sisuliselt Tallinna kesklinna osad. Ümbritsevatest hea ühendusega asumitest nagu Saku, Saue, Kehra ja Keila on sisuliselt kujunemas Tallinna äärelinna alad, mis on tegelikult pealinnast privaatasemad ning paljuski uuemate ehitistega,” rääkis Laugus.

“Sellele vastavalt küsitakse näiteks Sauel ja Sakus sarnaselt uue korteri ruutmeetri eest 3500-3900 eurot. Keilas on uute korterite hinnad kümmekond protsenti odavamad, aga ikkagi selgelt üle 3000 euro. Vanemate korterite hinnad on uueks äärelinnaks muutuvates piirkondades olenevalt remondist ja vanusest 2000-3000 €/m2 vahemikus,“ rääkis Uus Maa juht.

Jaanus Lauguse kinnitusel panevad pealinna ja selle ümbruse kõrged hinnad ja suurem ootus privaatsusele inimesi väiksematesse ja kaugematesse kohtadesse kolima. “Seda eelkõige hea ühenduse olemasolul pealinnaga. Kui seni oli Tallinna ümber 30-kilomeetrine niiöelda kinnisvara kuldne ring, siis nüüd on see laienenud. Isegi Rakveres elavad inimesed käivad Tallinnas tööl, kuna maantee-ühendus on mugav ja kiire,“ kommenteeris Laugus.

„Õnneks on korteriturul suurem defitsiit peatunud, pakkumisi on rohkem ning hinnad stabiliseerumas. Arendajatel on julgust jälle ehitada, kuid uute projektide hinnad on optimistlikult ja järjekordse inflatsiooni suurusjärgu võrra tõusnud. Usun, et ostjatel on tekkinud nüüd ruumi kauplemiseks ja seda trendi võib ennustada vähemalt järgmiseks pooleks aastaks,“  prognoosis Laugus.


Seotud artiklid