Kinnisvaraekspert: Tallinnas on küpsemas rohebüroode buum

Kinnisvaraekspert: Tallinnas on küpsemas rohebüroode buum

Kuigi ärikinnisvara sektor on viimase aasta ettevaatlikul kursil liikunud, siis pandi eelmise kuu jooksul Tallinnas nurgakivi kolmele rohebüroole ning see paistab saavat uueks standardiks, räägib 1Partner Kommertskinnisvara juht Kirill Vigul.

Kirill Viguli sõnul on pea kõik ärikinnisvara arendajad märganud, et energia- ja loodussäästlikud bürood on kuum kaup. „Juunis pandi ühe rohelise büroohoone nurgakivi Ülemiste linnakus ning teised kaks kinnisvaraarendaja Hepsori poolt Tallinna loomaaia kõrvale ning Pärnu maantee äärde,“ ütles Vigul ja lisas, et selliste hoonete vastu on üürnike huvi keskmisest tunduvalt suurem.

„Rohebüroo ehitamine pole tavalisest märkimisväärselt kallim, mistõttu on ka üürihinnad tavalistega samal tasemel. Samas on energia- ja loodussääst üks trendikamaid müügiargumente,“ lisas Vigul.

„Rohebüroode trend on Põhjamaades levinud juba kümmekond aastat ning nüüd arvestatakse seda ka Eestis pea kõigi uusarenduste puhul. Eestis tabas selle esimesena ära Hepsor, mis ehitas oma esimese rohebüroo 2014. aastal ja on neid nüüd järjest rajanud üle Tallinna,“ ütles Vigul.

„Rohebüroosid eelistavad selgelt välismaa päritoluga suurettevõtted, mille jaoks on see oluline nii moraalselt kui ka korporatiivsete normide ja sertifikaatide täitmiseks. Ka Eesti ettevõtteid puudutab loodussõbralikkus järjest enam ning samuti kui palju rohebürooga igapäevastelt püsikuludelt kokku hoida. Seetõttu läheb paralleelselt vanadel büroohoonetel konkurentsis püsimise ning üürnike hoidmise ja leidmisega keeruliseks,“ lisas Vigul.

1Partner Kommertskinnisvara juhi sõnul laieneb rohetrend ka teistesse ärikinnisvara valdkondadesse. „Uute logistikakeskuste katustele ehitatakse juba praegu päikeseparke ning järgmisena jõuab trend tootmis- kui laohoonete arendusse,“ lisas Vigul.


Seotud artiklid