Kodused sääsetõrjevahendid on tervislikud ja tõhusad

Kas sul oli esimeste tõeliselt soojade ilmadega tunne, et sa oled unustanud, kui mõnus see ikka on? Meil küll oli. Miskipärast juhtub igal aastal nii. Ja tead mis? Absoluutselt igal aastal juhtub meiega see ka, et me unustame ära, milline piin see on, kui me sääseparve rünnaku alla satume.

See juhtus meiega möödunud nädalal, kui tahtsime koos sõpradega grillihooaja avada. Aga võta näpust – sääsed, kellele keegi polnud kutset saatnud, olid samuti kohal ja õhtu polnud koos kutsumata külalistega kaugeltki see, mis planeeritud!

Pärast õuduste õhtut tegime tuttavate hulgas väikese küsitluse, kas keegi on leidnud mõne koduse sääsetõrjevahendi, mis ei sisaldaks liialt keemiat, aga teeks oma töö tõhusalt ära. Siin on meie uurimustöö tulemused. Me ei ole ise kõiki veel järele proovinud ja ei saa sellepärast lubada, et need töötavad, aga kuna sooje suveõhtuid on loodetavasti veel omajagu ees, siis saad mõned neist ise läbi katsetada.

Kemikaalid jätame seekord kõrvale ja proovime tervislikumaid variante. Siin-seal on kuulda olnud arvamusi, et tervislikum on sääsel lasta end imeda, kui endale sääsemürki peale lasta.

Paksemad riided

Paksemate riiete all ei pea me silmas sulejopet (kuigi ka see võib teinekord jaanipäeva paiku marjaks ära kuluda), vaid tugevamat kangast, millest sääsk läbi ei saa tungida, näiteks teksariiet. Paksemad riided ja pikemad varrukad ei kaitse muidugi nägu, aga kohe vaatame mõnd määret, mis näo ka sääskedest puhtana hoiab.

Ise tehtud sääsetõrjevahend

Kui saime nii mõneltki tuttavalt soovituse kasutada eeterlikke õlisid, hakkas see teema meid rohkem huvitama ja väikese guugeldamise tulemusena selgus, et sääskede peletamine eeterlike õlide abil on väga populaarne ja seda põhjusega. Tundub, et need tõesti töötavad! Ise tehtud vahendid ei toimi võib-olla sama kaua kui mürgised kemikaalid, aga neid võid samas kehale lasta nii palju, kui soovid – need on tervislikud ja lõhnavad imehästi.

Mida sul vaja läheb?

Tarvis läheb vaid mõnda koostisosa: eeterlikku õli, veidi tavalist viina, destilleeritud vett ja baasõli. Eeterlikest õlidest sobivad hästi näiteks eukalüpti-, sidrunheina-, rosmariini-, lavendli-, piparmündi- teepuu-, salvei-, seedripuu- vm õli.

Tee näiteks nii. Võta väike spreipudel ja pane sinna sisse:

2 supilusikatäit viina,

2 supilusikatäit oliivi- või mõnda muud õli, mis sobib baasõliks,

100 tilka meelepärast eeterlikku õli või õlide segu.

Lisa destilleeritud või keedetud vett nii palju, et segu saab pudelis raputada. Pihusta nahale.

Kui meie seletus on liiga keeruline, siis siit saad vaadata lühikest videot, kuidas sellise imerohu valmistamine käib.

Kui sa pihustada ei soovi, võid suurendada baasõli hulka ja segu lihtsalt nahale määrida, näiteks randmetele, kaelale ja kõrva taha.

Eeterlikud õlid mõjuvad positiivselt ka meeleolule, nii et sellise segu kasutamisega lööd mitu kärbest ühe hoobiga. Sääskedest rääkimata.

Vali tuulisem istumiskoht

Mõnel juhul on abi veidi tuulisemast asukohast. Tuuleke ei tohiks olla nii tugev, et tuju rikub, aga sääskedele peaks see igatahes peletavalt mõjuma.

Suitsev kohv

Just, lugesid õigesti – suitsev. Saime soovituse panna taldrikule ports kohvipuru (soovi korral foolium alla) ja see põlema süüdata. Tossav kuhi pidavat meeldivat aroomi levitama ning sääsed eemal hoidma. Selle vahendi kavatseme lähemal ajal järele proovida.

Uutmoodi lillebukett vaasi

Värske basiilik lõhnab imehästi, aga sääskedele ei pidavat see meeldima. Sama lugu on ka teiste tugevalõhnaliste taimedega nagu lavendel, piparmünt, rosmariin. Tee nendest üks korralik bukett ja pane vaasi. Ka selle sääsetõrjevahendi kavatseme me suve jooksul järele proovida.

Viiruk tossama

Seda vahendit oleme juba katsetanud ja see toimib tõhusalt. Asetasime oma lemmiku, sandlipuuviiruki keset lauda ja laua ümber istujad jäid sel õhtul suuremast sääserünnakust puutumata.

Istu toas

Üks tuttav teatas meile, et parim vahend sääskede vastu on toas istumine, aga isegi kui me sellega teoorias nõus oleme, ei kavatse me seda nõuannet järgida.

Ilusat sääsevaba suve!


Seotud artiklid