Koostöö maakleri ja müüja vahel peab olema avatud ja aus

Kinnisvara müügiprotsess ei ole kaugeltki nii lihtne, kui see paistab inimesele, kellel puudub kinnisvara müümise kogemus. Veel enne, kui objekt jõuab kinnisvaraportaalidesse, on vaja ära teha päris palju tööd. Tuleb üle vaadata kõik varaga seotud dokumendid ning kontrollida, kes on vara juriidilised omanikud ja milline on nende perekonnaseis. Samuti on vaja täpsustada, ega ei ole jäänud lõpule viimata võimalikud pärimisega seotud küsimused, kas ja millised on võimalikud piirangud ja koormatised ning kui tegemist on volitatud isikuga, siis kontrollida volituse kehtivusaega ja sobivust.

Maaklerit ei maksa karta, maakler aitab leida parima lahenduse! Koostöö sujub aga kõige ladusamalt siis, kui vara kinnisomanik on ka ise avatud ja aus ega püüa maakleri eest midagi varjata.

Parima koostöö saavutamiseks soovitame järgmist:

Suhtle avatult ja ole aus

Anna müüdavast kinnisvarast ülevaade ja too lühidalt välja selle plussid ja miinused. Puuduste varjamine on suurim viga, mida müüja teha saab!  Sageli selgub, et suureks puuduseks peetud probleem on tegelikult pisiprobleem ega mõjuta tehingut kuidagi.

Vasta ka isiklikku elu ja perekonnaseisu puudutavatele küsimustele ausalt: maakler ei uuri seda mitte oma lõbuks, vaid ikka selleks, et müügiprotsess võimalikult edukalt lõpule viia.

Dokumendid korda

Kontrolli üle, kas varaga seotud dokumendid – projektijoonised, ehitusluba, ümberehituse luba, kasutuskorra leping, servituudi seadmise leping jms – on korras ja kehtvad.
Aeg-ajalt tuleb ette olukordi, kus pärimistunnistus puudub, eriti kui on tegemist abikaasadevahelise testamendiga. Ei teata, et ka siis on vaja notari juures pärimine avada. Ilma pärimistunnistuseta pole aga võimalik ostu-müügitehingut sõlmida.

Volitus tuleb kindlasti üle kontrollida: kas see hõlmab kõiki protseduure, mida volitatud isik plaanib teha, ja kas tähtajaline volitus on ikka kehtiv.

Ole paindlik ja tee kodu korda

Püüa müüdavat objekti huvilistele näidata ka õhtuti ja nädalavahetustel, ole alati telefoni teel kättesaadav või helista esimesel võimalusel tagasi. Kui Sa ei soovi müüdavat kinnisvara ise huvilistele näidata, siis usalda maaklerile võtmed. Loo seal võõrastele meeldiv õhkkond: korista, pane liigsed asjad ära, tuuluta tube.

Maaklerit võiks usaldada ka ostja. See, et maakler on palgatud müüja poolt, ei tähenda, et ta oleks kuidagi kallutatud. Maakleri suurim rõõm on see, kui peale tehingu toimumist on õnnelikud ja rahul nii müüja kui ka ostja.

Allikas: Arco Vara 


Seotud artiklid