Korteri üürimine laenuga: millal on see mõistlik ja millal mitte?

Korteri üürimine võib olla parasjagu aeganõudev ettevõtmine, eriti, kui sul on selged nõudmised sellele, milline üks üürikodu olema peaks. Isegi, kui aga leiad endale sobiva üürikorteri, võib tekkida uus probleem: kuidas finantseerida kulud, mis kaasnevad korteri üürimisega?

Pole sugugi üllatav avastada, et täiusliku üürikorteri saamise tingimuseks on näiteks kahe kuu üüri ettemaksmine, millele lisandub veel tagatisraha. Nii võib esialgne väljaminek kiirelt kasvada isegi paari tuhande euroni. Veel keerulisemaks muutub rahaküsimus siis, kui uus üürikorter vajab ka mõningate uute asjade ostmist, olgu selleks kas või uus madrats.

Enamikel meist aga ei ole tagataskust võtta nii suurt summat, mistõttu mõeldakse tihtipeale väikelaenule. Kuna sellises suurusjärgus väikelaenu saab võtta tagatiseta ja laenuprotsess on üsna kiire, rahastataksegi korteri üürimisega seotud kulud taolise laenuga pikemalt mõtlemata.

Finantsteenuste võrdlusportaal Financer.com paneb aga korteri üürijatele südamele, et isegi, kui laenukohustus näib esialgu väiksena, võib sellest saada oluline laenukoorem, mida ei tohiks nii kergekäeliselt võtta. Mis veelgi enam, on võimalik, et korteri üürimine laenu abil ei olegi nii hea mõte kui arvasid.

Arvesta väikelaenu kogukulukusega

Nagu selgub Financer.com lehel avaldatud väikelaenude võrdlusest, pakuvad mitmed tuntud Eesti laenuandjad väikelaenu intressiga alates 9-10% aastas. Kuna tegelik laenuintress sõltub taotleja maksevõimest, võib intress olla ka märksa kõrgem, vahel isegi 20% lähistel.

Kui võtta väikelaenu 2000 eurot näiteks 2 aastaks madalaima intressi juures, tuleks tasuda intressidena umbes 350 eurot, kuid kui intress on juba 20%, on see summa kahekordne ehk teisisõnu, laenuperioodi lõpuks tuleb tasuda peaaegu pool esialgsest summast veel peale.

Krediidi kulukust mõjutavad ka muud laenulepinguga seonduvad kulud nagu lepingutasu ja igakuine haldustasu.

Pelgalt intressimäära põhjal ei tohiks kindlasti oma laenuotsust teha, kuna „10% aastas“ ei anna tegelikult selget ülevaadet sellest, kui palju pead lõpuks tasuma kokku. Iga laenuandja esitab aga laenulepingu sõlmimise eel detailse ülevaate kogu krediidi kulukuse kohta ning just see ülevaade annab täpselt teada, milline on lõplik kulukus.

Enne, kui otsustad korterit üürida väikelaenu abil, tuleks kindlasti mõelda sellele, kas oled valmis kogu krediidi kulukuse jaoks ning kas sinu jaoks on vastuvõetav tasuda esitatud lõplik summa.

Korteri üürimine laenuga tähendab märksa kõrgemaid igakuiseid kohustusi

Lisaks sellele, et kaaluda laenulepingu üldist kulukust pikas perspektiivis, tuleks mõelda ka oma igakuistele väljaminekutele. Korteri üürimine väikelaenu abil tähendab, et su igakuised kohustused on koheselt tunduvalt suuremad: lisaks üürile ja muudele kodukuludele pead iga kuu tasuma ka võetud laenu.

Olenevalt summast ja perioodist võib see makse olla väga erineva suurusega, kuid ülaltoodud näite järgi (2000 eurot 2 aastaks) võib laenumakse olla isegi madalaima intressi juures ligi 100 eurot. Kui korteri üür on juba niigi 500 eurot, võib talviste kommunaalarvete ja väikelaenumaksega koos üürikodu alla kuluda üle 700 euro. 100 eurot on suur rahasumma, seega tuleb enne väikelaenu võtmist tõsiselt mõelda: kas sul jääb hetkel iga kuu 100 eurot üle, et saaksid üldse endale lubada sellist laenukohustust? Summa võib olla ka suurem, kui pakutud intress on priskem või soovitud periood lühem.

Ehkki laenumakset saaks vähendada pikema perioodi abil, ei pruugi ka see olla paljude jaoks sobiv valik, sest üürikorter ei kipu olema enamasti väga pikaajaline elamiskoht. Sama näite järgi võib kuumakse olla alla 50 euro 5-aastase laenuperioodi puhul, kuid kas sa oled kindel, et elad samas üürikorteris 5 aastat? Arvestada tuleb võimalusega, et aasta-paari pärast on võib-olla vaja kolida, mis tähendab, et oled jälle üürikulude finantseerimise dilemma ees ning pead samal ajal tasuma veel vana korteri tõttu võetud väikelaenu.

Väikelaenukohustus ei ole naljaasi. Isegi, kui summa ei küündi üle 1000 euro, tuleb põhjalikult mõelda oma olemasolevatele väljaminekutele. Leitud üürikorter võib küll tunduda täiuslik, kuid nagu öeldakse, siis meres on kalu küllalt: ära torma esimese pakkumise peale, kui korteri üürimisega seonduvad kulud käivad üle jõu. Selle asemel varu kannatust, arvesta oma maksevõimega ning leiad kindlasti korteri, mis sobib sulle igas mõttes, tekitamata ebavajalikke lisakohustusi.

Kui aga soovid siiski korteri üürimiseks laenata lisaraha, kasuta Financer.com kasulikke kalkulaatoreid ja võrdlustabeleid, mille vahendusel leiad hõlpsalt üles Eesti kõige soodsamate tingimustega laenupakkumised.


Seotud artiklid