Kui pikaks ajaks laenu võtate?

Kui pikaks ajaks laenu võtate?

Töötan kinnisvara valdkonnas juba 14 aastat ning kohtun tihti erinevate inimestega, kes kardavad laenu võtta. See tundub neile nii pikaajaline ja siduv kohustus. Samas on inimestel palju väikeseid asju, mida ostetakse järelmaksu, liisingu või väikelaenuga. Mina aga arvan, et laenu peaks võtma AINULT kodu ostuks, sest väiksemate asjade jaoks saab ju raha koguda. Muuseas, inimesed, kellel puuduvad väikesed kohustused, on panga ees oluliselt paremal positsioonil ning nende eluasemelaenu saamise võimalused on kõrgemad.

Laenukalkulaatorid pakuvad enamasti kuni 30-aastast laenuperioodi ja inimene võibki arvata, et praegusel hetkel ta küll töötab ja kõik on hästi, aga mis saab edasi?! On kiiduväärt, et laenamisotsust ei tehta kergekäeliselt. Kui aga üürida korterit 3 aastat või kauem, oleks nutikam ikkagi osta endale päris oma kodu. Sellel on mitmeid plusse.

  • Raha säästmine algab kohe peale tehingut, kuna praeguses majandussituatsioonis on korteri üür kõrgem kui igakuine laenu tagasimakse. Tartu näitel saab esile tõsta, et 2-toalise keskmises seisukorras korteri saab osta 60 000 euroga. Sellise korteri igakuine üürisumma on üle 300 euro kindlasti. See sõltub muidugi korteri asukohast, seisukorrast ja sisustusest. Samas, sellise korteri laenu tagasimakse (juhul kui laen võetakse maksimaalse aja peale) jääb vahemikku 230–260 eurot ühes kuus. Muidugi on vaja sissemakset või lisatagatist, mis võib laenaja jaoks takistuseks saada. Kui igakuiselt saab aga säästa vähemalt 70–150 eurot, siis tasub pingutada ja otsida lahendusi.
  • Omades kodu 3 aastat või kauem, võib päris kindlalt väita, et selline tehing osutub ka heaks investeeringuks. Kui võtta meie eelnev näide, kus inimene on laenanud 60 000 eurot, siis 3 aastaga on tagasi makstud summa 6 000 eurot. Seega on panga ees kohustus vähenenud 54 000 eurole. Lisaks, kõigi eelduste kohaselt saab antud korteri maha müüa kallimalt, kui oli eelnev ostusumma, kuna viimaste aastate jooksul on korterite hinnad tõusnud. Kui samasugune trend jätkub, siis saab 3 aasta pärast müüa antud korteri 69 000 euroga. Ehk siis, peale selle korteri müüki jääb puhtalt kätte 15 000 eurot ning kui isik on vahepeal korterit uuendanud/renoveerinud, siis ehk rohkemgi. Seda summat saab kasutada oma unistuste täideviimiseks või miks ka mitte sissemakseks uue kodu soetamisel.
  • Suureks plussiks on ka see, et päris oma kodu perenaine või peremees ei pea renoveerimistöid üürileandjaga kooskõlastama. Üürileandja ei pruugi lubada auke seina puurida või vahetada tapeeti. Kui aga kodu on enda oma, ei saa keegi remonditöödele kätt ette panna. Lisaks võib korterit üürides tekkida olukord, kus üürileandja palub lühikese aja pärast korter vabastada, kuid teie olite selle korteri just enda jaoks hubaseks teinud. See võib tuua kaasa planeerimata kulutusi ja ebamugavusi. Oma päris kodus saate ise otsustada, kui kaua seal elate.

Kokkuvõtteks tahan öelda, et kuigi kohustus võetakse 30 aastaks, võib elukoha igal ajahetkel maha müüa ja tagastada pangale laenujäägi. Elukorraldus ja vajadused muutuvad tihedamini, kui me seda ise oskame ette arvata. Mul on kliente, kelle vajadused on muutunud iga 2–3 aasta järel. Nad on vahetanud kodu juba neli korda selle aja jooksul, kui ma neid tunnen. Seega, kodu on meie jaoks, mitte meie kodu jaoks. See peaks meid teenima ja olema meile kohaks, kuhu me tuleme oma igapäevategevustest puhkama, akusid laadima ja mõnusalt aega veetma. Samas võiks see olla ka tark investeering. Kõike muidugi ei saa rahas mõõta. Tasuks aga teha otsuseid, mida hiljem ei kahetse.

Soovin teile tarka tegutsemist!

Autor: Tiina Leimann. Varavalge Kinnisvarabüroo kutseline maakler.


Seotud artiklid