Kuidas mahalangenud lehed oma aia heaks ära kasutada- 5 võimalust

Igal sügisel korraldatakse linnades sügislehtede kogumiskampaaniaid, mille käigus kokku riisutud ja kottidesse kogutud lehed tasuta ära viiakse. Milline raiskamine! Selle asemel võiks usin aednik need oma aia heaks tööle rakendada.

Milles siis seisneb sügislehtede kasulikkus?

* lehed rikastavad pinnast toitainetega, sealhulgas fosfori ja kaaliumiga

* tõstavad mullamikroobide arvukust ja aktiivsust

* suurendavad pinnase veesidumisvõimet

* parandavad mulla struktuuri

Ja kas me juba mainisime, et need on sul tasuta käes? Piisab vaid pisukesest pingutusest, et need kokku riisuda ning aias kasutusele võtta. Siin on sulle viis võimalikku viisi, kuidas sügislehti oma aia heaks kõige paremini ära kasutada.

1. Niida need murule väetiseks.

Kahepeale kokku rikastavad purustatud murulibled ja lehed pinnast süsiniku (lehed) ja lämmastikuga (murulibled) ning vähendavad vajadust lisaväetiste järele.

Kuidas toimida: Kasuta multšimisfunktsiooniga niidukit. Kui niidukil on kogumiskott, siis eemalda see ning paigalda niitmise ajaks spetsiaalne multšimiskate, nii langeb purustatud lehe- ja murumass ühtlase kihina murule, mitte ei paisku väljaviskeavast vaaludena kõrvale. Säti niiduki kõrgus ca 7,5 sentimeetri peale. Kui lehed esimese korraga piisavalt peeneks ei lähe, tee teine ring veel. Talve jooksul lehe- ja murusegu laguneb ning kevadeks on see maapinnaga üheks saanud.

2. Kasuta lehti köögiviljapeenarde turgutamiseks.

Kui oled köögiviljapeenrad puhtaks teinud, võid katta need kas tervete või purustatud lehtedega. Kevadeks on lehed suuresti kõdunenud ning need, mis pole, võid lihtsalt pinnasesse kaevata. Kui sulle ei meeldi peenardel lehti näha, siis lase need enne purustajast läbi.

Sul pole purustajat? Asja ajavad ära ka prügikonteiner ja jõhvtrimmer. Kasuta 240 liitrist konteinerit. Täida see kolmveerandi ulatuses lehtedega. Pista trimmer konteinerisse, tõmba käima ning liiguta läbi lehekihtide üles-alla. Kasuta kindlasti kaitseprille ja müra summutavaid kõrvaklappe.

3. Tee lehekomposti.

Lehekompost on niisked lehed, mis on komposteerunud rikkalikuks mustaks mullalaadseks aineks. Lehekompost on taimedele ideaalseks multšiks.

Kuhja lehed kohta, kus need sulle jalgu ei jää ning kust tuul neid minema ei puhu. Või valmista aiavõrgust ja neljast maasse löödud nurgapostist kast ning kuhja lehed sinna sisse. Aegajalt võid lehti pisut veega kasta, nii kõdunevad need paremini. Kõdunemisprotsessi kiirendab ka see, kui kuhja talvel mõned korrad läbi segada.

Loe edasi SIIT

Loe ka, kas lehtede riisumine on hea mõte


Seotud artiklid