Kuidas pesumasin võimalikult efektiivselt tööle panna?

Pesumasin on kodumasin, mille olemasolu on põhimõtteliselt möödapääsmatu. Ent pesumasina tavalisus ei tähenda, et me selle kasutamisel ühtegi viga ei teeks. Head harjumused aitavad aga säästa raha, pikendada pesumasina eluiga ning garanteerivad ka puhtamad riided.

Pesumasin ei vaja kuuma vett

Pesumasin kasutab vee soojendamiseks väga palju energiat. Ehk – kui sa valid kõrgema temperatuuriga programmid, kasutad sa ka rohkem energiat ja maksad selle eest rohkem raha. Lõviosa pesu jaoks piisab täiesti, kui pesumasin soojendab vee 30° juurde ning see on ka riiete jaoks kasulikum. Muidugi, mõnikord on vajalik kõrgemate temperatuuride kasutamine, ent see võiks olla pigem harvem kui tihedam otsus.

Kindlasti tasub jälgida pesuvahendi koguse soovitusi. Liiga vähe ja see ei toimi, liiga palju ning pesuvahendi jäägid ladestuvad kangasse ja pesumasinasse. Pesumasinat regulaarselt puhastades, saab vähestestki jääkidest lahti enne, kui need hakkavad probleeme tekitama. Omanda sellised lihtsad harjumused nagu pesuvahendite sahtli loputamine puhastamine ning pesuprogrammi lõppedes pesumasina ukse avatuks jätmine.

Igal programmil oma koht ja aeg

Tänapäevastel masinatel on väga palju erinevaid programme ja võimalusi, nagu märkad ka siis, kui vaatad Hansapost pesumasinate valikut. Kuigi mingeid programme kasutame tihedamalt, sest need sobivad kõige paremini, ei ole mõtet teisi võimalusi täielikult eirata. Lisaloputus, kiirpesu, villapesu või spordiriieteprogramm. Spetsiifilisemateks ülesanneteks mõeldud programmid tulevad palju paremini toime.

Juhul kui masinal ei ole võimalust valida poole koguse programm, siis tasub pesumasin kindlasti täis laduda. Samas, mitte liiga palju. Suure trumliga pesumasin võib tekitada kiusatust kõik korraga ära pesta, ent liiga raske pesulaadung kahjustab masinat ja pesugi ei saa korralikult puhtaks pestud.

Mitu viisi energia säästmiseks

Eriti praeguste elektrihindade juures on nutikas mõte pesuprogrammi ajastamine. Las masin teeb tööd ajal, mil see on kõige odavam. Sinul on vaja vaid pestud riided välja võtta ja kuivama panna. Kui sinu praegune pesumasin ei paku ajastamise võimalust, on ehk aeg heida pilk Kaup24 veebipoodi ja soetada mudel, mis sobiks sinu vajadustega. Kasuta julgelt ka kiirprogramme. Lühem aeg tähendab väiksemat energiakasutust ning kui pesu pole just väga määrdunud, suudab kaasaegne masin pesu ka lühema ajaga puhtaks pesta.

Järjest rohkem kohtab kuivatifunktsiooniga pesumasinaid, ent võimaluse korral tasub selle kasutamist vältida. Esiteks, kuivatifunktsioon suudab kuivatada väiksemas koguses pesu, kui sama pesumasin pesta. Teiseks, kuivati kasutamine on väga energiamahukas. Kolmandaks, kuivatifunktsioon kahjustab kangaid ning vähendab riiete kasutusiga ehk õues kuivatamine on pikemas plaanis parem idee.

Muidugi on vaja pesumasinat regulaarselt hooldada, et see suudaks sama töiselt ka jätkata. Ning kui ongi vaja masin välja vahetada, vali tunnustatud tootja A++ või A+++ tähisega masin, millel oleks ka pikk garantii. Pealtlaetav pesumasin sobib kitsamatesse oludesse paremini, ent eestlaetav pesumasin on tunduvalt efektiivsem nii vee- kui elektrikasutamise osas. Eks on, millele mõelda, ent nagu näha, ei ole nende väikeste muudatuste rakendamine sugugi keeruline.


Seotud artiklid