Kuidas vähendada kulutusi, kui peaksid kaotama töökoha?

Töökoha kaotus on murettekitav, eriti juhul, kui kodu on ostetud pangalaenu abil. Samas ei tohiks kodu soetamist töötuks jäämise hirmus aina edasi lükata. Isegi kui töösuhe peaks praeguse tööandjaga lõppema, aitab põhjalik kodukulude optimeerimine uue töö otsimise ajal toime tulla.

Kuigi töötuse määr on paljude aastate madalaim, siis kaotab ka praegu osa inimesi ootamatult töökoha. Näiteks detsembris võttis end töötukassas arvele 4697 uut töötut, kokku oli tööotsijaid üle 31 000.

Selge on see, et töötuks jäädes pole mõnda aega võimalik harjumuspärast elustiili jätkata.

Toome välja kaheksa soovitust, mis aitavad tööotsingute perioodil kulusid kokku hoida:

Pane laenumaksete tasumiseks oma kodu raha teenima

Kui sul on vaba tuba või koguni majaosa, siis anna see üürile. Kui oma kodu kellegi võõraga jagada ei soovi, siis kaalu võimalust kolida mõneks ajaks näiteks vanemate juurde ja oma korter või maja tervenisti välja üürida.

Piira vee ja elektri tarbimist

Vaata veebilehelt elektrihind.ee, kas sul on soodsaim elektripakett, ja vajadusel vaheta see välja. Eemalda vooluvõrgust seadmed, mida sa parasjagu ei vaja; kustuta tuled tubades, kus keegi parasjagu ei viibi. Kui kütte maksumust arvutatakse korteripõhiselt, siis alanda eluruumide sisetemperatuuri: kui toasooja on 24 kraadi asemel 20, annab see märkimisväärse kokkuhoiu. Keera vannitoas põrandakütet vähemaks. Ära küta soojaks tube, kus keegi parasjagu ei ela.

Vaata üle kõikide teenuste tellimused…

…ja loobu mittevajalikest. Kui jälgid näiteks televiisorist ainult kolme kanalit, siis pole mõtet teleteenuse pakkujale saja kanali eest maksta.

Vaata üle ka kõik muud harjumuspärased kulutused

Võibolla  võiks loobuda mõnest ajakirjatellimusest ja hakata spordiklubis või jõusaalis käimise asemel värskes õhus täiesti tasuta trenni tegema?

Ära osta valmistoite, valmista ise süüa

Mine poodi vajaminevate toiduainete nimekirja ja konkreetse rahasummaga ning ära kasuta pangakaarti – nii väldid emotsioonioste ega saa liialt kulutada.

Raskuste tekkimisel pöördu kindlasti panga poole

Laenuhaldur aitab leida sinu olukorrale parima lahenduse. Selleks võib olla näiteks ajutine maksepuhkus või igakuise laenumakse vähendamine koos laenu tagasimaksmise aja pikendamisega.

Auto võib mõneks ajaks ühistranspordiga asendada

Autoomaniku rahakotist haukavad suure tüki autoliising, kindlustus, hooldus- ja bensiinikulu. Võibolla oleks mõistlik autost mõneks ajaks loobuda või vahetada see soodsama ja ökonoomsema vastu.

Kui paistab, et laenu tagasimaksmine hakkab üle jõu käima, kaalu oma kinnisvara müümist ning soeta soodsama hinnaga eluase

Olemasoleva kodu müümine ja soodsama eluaseme otsimine ei pruugi sugugi olla niisuur ettevõtmine, kui see võib esialgu tunduda. Kui see paistab siiski liialt keeruline, kasuta kinnisvaramaakleri abi!

Artikli autor: Arco Vara


Seotud artiklid