Kuidas vähendada küttekulusid?

Kui küttesüsteem on uuendatud ning maja korralikult soojustatud, siis tundub, et kõik oleks justkui tehtud, et vähendada küttekulusid. Tegelikult on veel mitu väiksemat nippi, mis aitavad toasoojale minevaid kulusid väiksemaks tõmmata.

Korista küttekehade eest asjad ära

Kas sul on akna all radiaatori ees diivan või suuremat sorti kummut? Tõsta mööbel niimoodi ringi, et soe õhk pääseks radiaatorite juurest liikuma. Nii saad nende temperatuuri veidi maha keerata, sest kui radiaatorid pole enam mööbli taga peidus, pead toa soojaks saamiseks vähem kütma.

Aga paksud kardinad?

Või on sul radiaatorite ees kardinad? Meie soovituseks on ka need radiaatorite eest ära võtta, sest sulle võib ju tunduda, et soe õhk pääseb neist läbi, aga tegelikult see päris niimoodi pole. Proovi, kardinate taga on ju palju soojem, kas pole?

Lase päiksel tuba soojendada

Vaatamata sellele, et talvisel ajal on päikest vähe näha, võiksid sa hommikul tööle minnes kõikides tubades kardinad akende eest päris ära tõmmata, et päike pääseks toaõhku soojendama. Nii saad radiaatorite termostaadid veidi madalamale temperatuurile sättida ja natuke raha on jälle kokku hoitud.

Kas aknad-uksed peavad piisavalt sooja?

Kui aknad sooja ei pea, võib tuulisema ilmaga lausa näha, kuidas akende ees olevad kardinad liiguvad. See tähendab, et külm õhk tuleb akna vahelt tuppa. Kui see nii on, siis vaata üle uste ja akende tihendid ja kui need vajavad vahetamist, tee seda kiiremas korras.

Pole vaja üle kütta

Kui soovid küttekuludelt kokku hoida, siis harjuta end pisut jahedama toaga. Sul pole vaja ju talvel toas lühikestes pükstes olla, mõnusad soojad kampsunid tahavad ka kandmist. Pane üks selline selga, võta pleed peale ja tunned kui mõnus on olla.

Ära hoia akent tuulutusasendis

Tubade tuulutamine on äärmiselt oluline, kuid ära tee seda vähehaaval ehk akent tuulutusasendis hoides, vaid harvem ja korralikult. Kui tuba vajab õhuvahetust, siis tee aken mõneks minutiks pärani lahti ja pane kinni, kui õhk on jälle värske.

Maga jahedamas

Üleköetud toas on võimatu magada ja sellepärast on mõistlik voodisse minnes radiaatorite termostaadid veidi maha keerata. Parem uni tähendab sel puhul ka väiksemaid küttekulusid.


Seotud artiklid