Kuidas valida korterikaaslast ja kenasti koos toimida?

Kui soovid sügisest mitme peale ühise korteri üürida, on praegu paras aeg plaane teha. Ja nagu kogenud korterijagajad ütlevad, pole vahet, kas valid korterikaaslaseks hea sõbra või täiesti võõra inimese – kõik peavad ühtmoodi arveid maksma ja enda järelt koristama. Ning mis kõige tähtsam, aktsepteerima ühiselu reegleid. On juhtunud, et vanadest sõpradest saavad pärast ühise kodu jagamist hoopis vaenlased.

Kui sa pole varem mitme peale korterit üürinud, siis soovitame sul kõrva taha panna mõned soovitused.

1. Uuri tulevase korterinaabri tausta

Kui oled kuulutuse, soovituse või mõne muu kanali kaudu korterikaaslase kandidaadi leidnud, siis tasub sul tema tausta uurida. Mõned inimesed ütlevad, et sotsiaalmeedias teiste järele nuhkimine pole ilus, aga meie ütleme selle peale, et kui see aitab ära hoida hilisemaid probleeme, pole see üldse häbiväärne. Esimesel kohtumisel kanname me kõik suuremal või vähemal määral maski ja tihtipeale pole me sellest üldse teadlikudki – igaüks tahab ju end paremast küljest näidata. Sotsiaalmeedias tuleb aga inimese tegelik elustiil ja pale palju kiiremini nähtavale.

2. Uuri, miks keegi uut korterinaabrit otsib

Kui saad teada, miks su korterikaaslasele eelmised naabrid ei meeldinud, saad nii mõndagi teada tema enda eelistustest ja eluviisist.

3. Ole valmis igapäevaseks suhtlemiseks

Kui oled tüübilt rohkem omaette hoidja, siis võib sul elu ühiskorteris keeruliseks minna, sest ühiselt jagatavatel pindadel (nagu näiteks köök) tuleb sul ikka teistega kokku puutuda. Enamikul inimestel pole aga väikse suhtluse vastu midagi ja kui veel kenad inimesed ka leiad, ongi väga tore, kui sul on, kellega hommikul koos kohvi juua.

4. Leppige kokku, kes hakkab rahakogujaks

Ühiskorterites on tavaliselt üks elanikest see, kes omanikuga suhtleb ja raha kokku kogub. Mõistlik on, et temal on ka veidi paremad üüritingimused, sest miks peaks keegi ilma tasu saamata olema see, kes teistele maksmata kommunaale meelde tuletab.

Soovitame kommunaalarved kinnitada köögiseinale või külmikuuksele. Nii on kõik summad näha ja kellelgi pole alust arvata, et talle liiga tehakse. Ka tasumine on mõistlik samasse märkida – see distsiplineerib unustajaid.

5. Leppige kokku reeglites

Tehke alguses üks korralik koosolek koos suupistete ja väikese veiniga, kus lepite kokku reeglites. Läbi on mõtet rääkida kõikvõimalikud asjad.

Näiteks:

  • koristamise korraldus,
  • külmkapiriiulite jaotus,
  • milline on mõistlik aeg, mis hommikuti vannitoas viibitakse,
  • kuidas käib ühiste majapidamistarvete ostmine,
  • kas on okei, et süüakse ka teiste toitu, või sööb igaüks ainult enda oma (esimesel juhul leppige kokku ka kompensatsioon).

6. Kas kaaslased on lubatud?

Tegemist on delikaatsemat sorti teemaga, aga kui asjad on kohe algusest peale kokku lepitud, pole kellelgi hiljem põhjust mossitada ega nägusid teha.

Niisiis. Leppige kokku, mitu ööd nädalas võib elaniku juures pruut või peika ööbida, ilma et ta muutuks kaasüürnikuks, kes üüri ei maksa. Vastasel korral võib juhtuda, et igal hommikul kulutab kõik sooja vee ära tüüp, kes rangelt võttes selles korteris üldse ei ela, kommunaalarvete maksmisest rääkimata.

7. Arvesta, et teistel inimestel on oma kombed

Arvesta sellega, et isegi kui olete reeglites kokku leppinud, võivad sulle või kellelegi teisele hakata närvidele käima asjad, milles kokku leppida pole võimalik. Näiteks ei söö mõni teist sibulat ja selle praadimise hais ajab ta oksele. (Reaalsest elust pärit näide.) Teatud toitude ära keelamine oleks aga liiga ahistav.

8. Plaan B

Soovitame sul mõelda ka plaanile B puhuks, kui su korterikaaslased peaksid ootamatult välja kolima. Kas suudad kuu kuni paari üüri üksinda ära maksta, seni kuni uue(d) kaaslase(d) oled leidnud, või pead ise ka uut kodu otsima hakkama.

Vaata suuri üürikortereid siit>>


Seotud artiklid