Kuidas valida korterit investeeringuks?

Kui oled otsustanud korterite väljaüürimisega kätt proovida, aga sulle tundub, et sellega saavad tegeleda ainult kinnisvaravaldkonnaga väga kursis olevad inimesed ja sinu jaoks on see liiga keeruline, siis nii hull see asi kindlasti ei ole. Küsisime nõu inimeselt, kes alustas kolm aastat tagasi just samamoodi nullist ja kellel on tänaseks kolm üürikorterit, millele on kindlasti kavas lisa hankida. Päevatööna teeb naine midagi, millel pole kinnisvaraga midagi pistmist, kinnisvarateadmised on tulnud jooksu pealt ja tuttavate käest, kes üürikinnisvaraga juba varem tegelesid.

Seega julgustab ta inimestel, kel selle valdkonna vastu huvi olemas, kindlasti proovida.

Kuidas aga valida korterit, mis on väljaüürimiseks sobilik?

Kõigepealt soovitab ta vaadata ausalt otsa oma võimalustele ehk kui palju sul raha praegu on ja palju sa seda pangast juurde saaksid. Vastavalt sellele võid valida üürikinnisvara suuruse ja piirkonna. Meie nõuandja näiteks Kadrioru poole vaadata ei saa, kuna sealsed korterid jäävad tema jaoks liiga kalliks. Tema korterid asuvad Mustamäel ja Pelgulinnas.

Kui piirkond on valitud, vii ennast kurssi sealse üürituruga: millised on keskmised üürihinnad vastavatel korteritel ja kui suur on nõudlus. Kõige kindlam on osta kahetoaline korter, mida üürivad tavaliselt kas üksikud inimesed või lasteta paarid. Kui perre sünnib laps, tahetakse ikka suuremasse korterisse kolida.

Ehkki Tallinna üüriturg on mõistetavalt kõige suurem, ei pea korterit just sinna ostma. Võib-olla elad sa hoopis mõnes väiksemas linnas, kus on toimiv üüriturg ja nõudlus korteritele olemas. Ka see pole välistatud ja nii see naine, kes meile nõu andis, tegelikult alustaski – oma endisest kodulinnast. Oluline on kohalikku turgu tunda või seda kiiresti tundma õppida.

Kui sulle on mõni korter silma jäänud, tee arvutused, kas selle potentsiaalne üüritulu katab laenumakse, kindlustuse ja muud jooksvad kulud.

Kui sul on võimalik osta kallima hinnaklassi korter, mille üüritulu on vastavalt ka suurem, pead arvestama, et sinna on ehk üürnikku raskem leida ja korter võib seista tühjana mitu kuud. Kokku võib see tähendada päris suurt summat, mis sul peab tagataskust võtta olema.

Sama kehtib tegelikult ka korterite puhul, millele on nõudlus suurem. Kunagi ei tea, kuidas turg võib muutuda, ja mõnikord juhtub, et sind tabab lihtsalt ebaõnn – üürnike vahetus võib võtta vaid kaks päeva, aga samas võib su üürikinnisvara mitu kuud ka tühjalt seista.

Tasub vaadata ka maja seisukorda, sest kui ühistul on plaanis näiteks fassaadiremont, võetakse selleks ilmselt laen, mis suurendab kohe korterite remondifondimakset. Ja kui sa mõtlesid, et see on midagi, mida tasub üürnik, siis nii see tegelikult ei ole.

Kas oleks mõistlik valida suuremat remonti vajav korter?

Siin on mitu küsimust, millele pead enne vastama. Kui üürikorterid ei ole sinu põhitegevus, siis on mõistlikum investeerida korterisse, mida ei ole vaja remontida ja mille saab kohe välja üürida. Kui sul on aga partner, kes näiteks remondi organiseerimise enda peale võtab, siis tasub seda varianti kaaluda. Või mõni väga hea remondimees, keda sa usaldad. Kui ostad hästi halvas seisus korteri ja teed põhjaliku remondi, siis on sul võimalik päris korralikult oma investeeringu väärtust kasvatada.

Kui juba väga detailseks minna, soovitab meie nõuandja valida möbleeritud korteri, sest nii ei ole vaja sul hakata möbleerimisega tegelema – enamik üürnikke soovib nimelt möbleeritud korterit. Siis piisab, kui paned kardinad ette ja muudad mõnel muul viisil korteri kodusemaks.

Arvestama pead kindlasti ka sellega, et aeg-ajalt on vaja korteriga seotud probleemidega tegeleda, ainult arvuti taga istumise äri see pole.

Viimasena soovitab ta algajal investoril mitte üle mõelda ja tegutsema asuda. Kui tema oleks liiga palju mõelnud, poleks ta julgenud alustadagi. Kõige tähtsam on kindel olla, et sul on võimalik ajal, mil korter on vaba, maksta laenutagasimakset ja kommunaalkulusid.

Vaata investeeringuks sobivaid kortereid siit>>


Seotud artiklid