Kuidas valida õiget patja ja kui tihti peab patja vahetama?

Kes ei oleks kuulnud, et hea ööune juures on tähtis roll mugaval madratsil? Sama oluline on ka pea, kehakuju ja isegi magamisasendiga sobiv padi. Valesti valitud padi teeb kaela kangeks ja ei lase öösiti välja puhata. Pealegi ei näpista kehv padi mitte ainult unetunde, vaid võib põhjustada peavalusid, kaelavalu ja käte tuimust. Vaata lähemalt, milline padi sobib sinu magamisasendiga!

Ei ole olemas üht ja ainsat ideaalset patja, mis sobib kõigile. Sobivus sõltub eelkõige sellest, millises asendis sa magad. Siiski, hoolimata magamisasendist peaks padi alati oma vormi säilitama (isegi siis, kui sa end liigutad) ja see ei tohiks vajada liiga sagedast kohevaks kloppimist. Padi peaks hoidma pea loomulikus asendis, mis tähendab seda, et pea ei oleks kallutatud liiga ette või liiga taha, vaid puhkab mugavalt su õlgadel — umbes samas asendis, nagu sirge seljaga püsti seistes.

Milline padi sulle sobib?

Kui magad selili:

Sellisel juhul sobib sulle õhemat sorti padi (et pea ei oleks liialt ettepoole kallutatud), mille alumine osa on paksem ja kõrgem. Nii toetab padi ka su kaela. Hea valik on Memory Foam sisuga padi, sest see kohandub ise kaela ja pea kujuga; samuti sobib hästi vesipadi, mis toetab magamise ajal pead ja kaela ning kohandub liigutamise järel kehaga uuesti. Hea nipp on ka sättida magamise ajaks põlvede alla lisapadi, mis leevendab survet alaseljale.

Kui magad kõhuli:

Sellisel juhul võiksid kasutada võimalikult õhukest patja või proovida üldse ilma padjata magada. Kõhuli magamine avaldab alaseljale tugevat survet ja kõige parem oleks proovida pigem külili magada. Kui sulle meeldib magades midagi kõhu vastas tunda, võta padi kaissu!

Kui magad külili:

Vali magamiseks kõvem padi ja eelista sellist, millel on lai lisasiil — see pakub kõrva ja õla vahele jäävale piirkonnale paremat tuge. Kui võrrelda tavalise padjaga, millel alumine ja pealmine osa on lihtsalt servadest kokku õmmeldud, siis siiluga padja alumise ja pealmise osa vahele on lisatud vahetükk, mis tõstab padja kõrgemaks. Samuti võiksid sättida magamise ajal põlvede vahele lisapadja, mis aitab selgroogu õiges asendis hoida.

Patjade tüübid

Padjatäiteks kasutatakse erinevaid materjale ja kõigil neil on omad iseloomulikud omadused:

Suled – tugevam padi, mis hoiab head vormi ja on kergesti kohendatav.
Udusuled — pehmem ja tihtipeale kallim kui tavalised suled, keskmise kõvadusega.
Memory Foam — kõvem padi, kuid kohandub vastavalt survepunktidele, järgides sinu pea ja kaela kuju.
Tatar — keskmine või kõvem padi, mis pakub head tuge. Öösel liigutades võib teha krudinat, mis mõnda inimest häirib.
Vesi – padja kõvadust saab vee taset muutes hõlpsasti reguleerida. Mugandub vastavalt su pea ja kaela asendile, kuid võib liigutades helisid tekitada.
Vill – keskmine või pehmem padi. Tänu heale termoregulatsioonile hoiab temperatuuri, pole pea all liiga kuum ega külm.
Puuvill ja polüester — odavam kui vill, enamasti keskmise kõvadusega või pehme.

NB! Patju tuleks välja vahetada keskmiselt 18 kuu tagant, sest pikalt kasutuses olev peaalune võib olla tulvil mitmesugustest haigusetekitajatest ja allergeenidest. Seda, kas padi on „otsa saanud“ saab testida kui voldid padja pooleks ja vaatad, kas see võtab uuesti õige vormi või ei. Kui ei, siis on käes aeg uus padi muretseda.

 

Artikli allikas: Moodne Kodu


Seotud artiklid