Kuuülevaade: hinnad hüppasid taas, aga 3000 euro piir jäi napilt purustamata

Maikuus tõusis Tallinna korterite keskmine hind aprilliga võrreldes veel 5,7% ehk 2978 euroni, kusjuures tehinguaktiivsus oli eelmise kuuga võrreldes koguni 31% võrra kõrgem.

“Keskmise ruutmeetri hinna kallinemine on massiivne – jaanuariga võrreldes ligi viiendiku ja aasta lõikes isegi pea ühe kolmandiku võrra. Samas pole endiselt silmapiiril ühtegi tõsiseltvõetavat märki, mis võiks praeguse tõusutrendi otsustavalt murda,” kommenteeris värsket statistikat 1Partner Kinnisvara tegevjuht Martin Vahter ning meenutas, et veel möödunud sügisel ei olnud otsest põhjust arvata, et 3000 euro piir 2022. aastal üldse murtud saab: “Kardetavasti oli mai nüüd viimane kuu, kus keskmise hind algas numbriga “2” ning selle uue maagilise piiri murdumist näeme juunikuust kokkuvõtteid tehes.”

“Hinnatõus ei ole tehingute toimumisele mingiks takistuseks ning mai oli taas väga aktiivne, enam kui 1300 kinnisvaratehinguga kuu,” viitas Vahter. Mais kokku müüdud 1025 korterit oli võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 8% vähem ja kuu varasemaga koguni 31% rohkem. Tehingute rahaline maht kasvas aastases võrdluses 41% ning keskmine ruutmeetri hind oli eelmise aasta maikuuga võrreldes 31% kõrgem.

“Järsult on kasvanud tung otsida vohava inflatsiooni eest oma säästudele kaitset just kinnisvarast, mis omakorda kasvatab defitsiiti. Lisaks kajastub korterite hinnas ka aasta algusest hoogustunud ehitusmaterjalide ja energia hindade kasv,” selgitas Martin Vahter.

Kui võtta lisaks korteritele arvestusse ka teised pealinnas maikuus omanikku vahetanud kinnisvaraobjektid, siis tehti kokku 1330 ostu-müügitehingut, aprillis jäi nende arv 998 juurde. Kõikide Tallinnas mais tehtud kinnisvaratehingute koguväärtus oli ligikaudu 216 miljonit eurot, mis tähendab aprilliga võrreldes 31% ja 2021. aasta maikuuga võrreldes 14% kasvu.

Tallinnas müüdi maikuus 25 hoonestatud elamumaa kinnistut, mis on aprilliga võrreldes 9 võrra suurem tulemus. Kalleim elamumaa sihtotstarbega hoonestatud kinnistu müüdi 825 000 euro eest ning soodsaim 75 000 euro eest. Omanikku vahetas ka 4 elamumaa krunti, mis jääb aprilli tulemusele 5 objekti võrra alla.

1Partner Kinnisvara avaldab iga kuu alguses värskeima kinnisvaratehingute turuülevaate. 1Partner Kinnisvara kodulehel on Tallinna kinnisvaratehingute hinnavõrdluse graafik, kust leiab lihtsa ülevaate pinnaühiku maksumuse igakuistest muutustest ka linnaosade kaupa.

2004. aastal Eestis asutatud 1Partner on Baltimaade juhtiv kinnisvaragrupp, mille esindused asuvad Vilniuses, Riias, Tallinnas ja Tartus. 1Partneri põhiteenused on kinnisvara vahendus, arendamine, hindamine, haldamine, ehitamine ning investeeringute juhtimine.


Seotud artiklid