Kuuülevaade: mingit pauku ei tulnud – tehingute arv ja hind püsivad visalt

Novembris maksis Tallinnas keskmine korteri ruutmeeter 2902 eurot ja tehinguid oli pealinnas kokku 662, mis on viimaste kuudega sarnane maht. 

“Keskmine ruutmeetri hind ja tehingute arv on püsinud praktiliselt samal tasemel kogu teise poolaasta. Seega ei ole suve lõpus levima hakanud kurjad ennustused sügisel saabuvast kinnisvarakrahhist vähemalt siiani teoks saanud,” ütles 1Partner Kinnisvara tegevjuht Martin Vahter, nentides samas, et tehingute koguarv jääb viimaste aastate keskmisele siiski selgelt alla.

“Eelmise talve hinnaralli taganttuul on raugenud, kuid ka hinnalangust tekkinud ei ole. Arendajate ja investorite suhteliselt hea kapitaliseerituse tõttu üldiselt müüjate poolel kellelgi kiiret ei ole ja nii võib hinnatase seniseks jäädagi,” lisas Vahter, kelle sõnul võib keskmine hind siiski lähikuudel veidi langeda ainuüksi seetõttu, et üldine tehingute struktuur muutub ja uute korterite nappuses domineerivad vanemate ning odavamate järelturu korteritega toimuvad tehingud.

“Endiselt kehtib reegel, et sobiva korteri leidmisel ka tehingusse minnakse. Nii müüdi novembrikuus kõige kallim korter Tallinnas koguni 1 359 159 euroga,” lisas 1Partneri juht.

Kui võtta lisaks korteritele arvestusse ka teised novembris omanikku vahetanud objektid, siis tehti Tallinnas kinnisvaraga kokku 848 ostu-müügitehingut, mis on oktoobriga võrreldes ligikaudu 4% väiksem tulemus ning eelmise aasta novembriga võrreldes tehti tehinguid umbes kolmandiku võrra vähem. Kinnisvaratehingute koguväärtus oli novembris ligikaudu 150 miljonit eurot ehk viiendiku võrra vähem kui oktoobris. Võrreldes eelmise aasta novembriga kahanes tehingute kogusumma ligikaudu 25%.

1Partner Kinnisvara avaldab iga kuu alguses värskeima kinnisvaratehingute turuülevaate. 1Partner Kinnisvara kodulehel on Tallinna kinnisvaratehingute hinnavõrdluse graafik, kust leiab lihtsa ülevaate pinnaühiku maksumuse igakuistest muutustest ka linnaosade kaupa.


Seotud artiklid