Lastetuba valmigu armastusest

Laps peab tundma enda toas väikese peremehena. Kuidas kujundada lastetuba nii, et lapsel oleks seal turvaline ja mugav ning tema areng oleks igakülgselt toetatud? Millised trendid valitsevad lastetoa sisustamisel?

Interjöör…

…loob toa meeleolu. Lastetoas võiks valitseda üks üldine toon, mis ei ärritaks ega mõjutaks meeleolu. Laps puhkab oma toas päevaväsimusest ja ammutab uueks päevaks energiat. Rahulik uni on lapse vaimses ja füüsilises arengus väga oluline. Kõik õrnad sinised värvitoonid seintel ja sisustusdetailides mõjuvad rahustavalt, aitavad lõõgastuda. Psühholoogide väitel võivad aga rasked sinised toonid esile kutsuda rahutust ja üksildusetunnet.

Seinakate…

…peaks olema praktiline ja naturaalsest materjalist. Trendikad on värvitavad seinakatted: laps saab välja valida just temale meelepärase seinavärvi, äparduste korral saab kergesti teha värviparandusi või uut meeleolu soovides kogu toa uuesti värskendada. Värv tuleb valida väga hoolikalt, eriti kui tegemist on väikelapse või imiku toaga. Kindlasti tuleks otsustada looduslike seinavärvide kasuks. Õigete värvitoonide valikul ja nende sobitamisel tasub nõu pidada ka sisekujundajaga. Värvitud seina on võimalik dekoreerida fototapeetide ja kleebistega.

Põrandakate…

…peaks samuti olema looduslikust materjalist. Laminaat ega linoleum lastetuppa ei sobi, kuna võivad eraldada silmale nähtamatuid ja lapse tervisele kahjulikke ühendeid ning tekitada allergiat. Kõige parem on puitpõrand, mille saab katta näiteks vaibaga. Kõige tähtsam, et põrand oleks turvaline, et seda oleks lihtne hooldada ja lapse jalal oleks mugav astuda.

Mööbel…

…ei tohiks enda alla võtta suurt pinda, olulisem on jätta mängimisruumi. Lastetoa mööbel ei tohiks olla teravate nurkadega – tänapäeval leiab õnneks nii ümaranurgalisi voodeid, kappe kui ka laudu. Laua võiks paigutada küljega akna alla, valgus peaks lauale langema vasakult, kui laps on paremakäeline ja paremalt, kui ta on vasakukäeline.

Valgustus…

…nõuab kindlasti tähelepanu, soovitan valida hea laevalgusti. Selle materjal pole nii tähtis, küll aga see, et toas oleks palju valgust. Mida rohkem on ruumis valgust, seda parem on lapse silmadel. Valgustid peavad olema kindlalt paigaldatud ja lihtsalt kasutatavad. Vältima peaks värvilisi, vilkuvaid tulukesi, mis rikuvad silmi ja mõjuvad väsitavalt. Aknaid võiksid katta minimalistlikud aknakatted, mis valgust ei neelaks ja tolmu ei koguks.

Loomingulisus…

…võiks olla üks lastetoa märksõnu – laps peaks oma toas saama meisterdada ja maailma avastada. Lapsed tahavad sageli midagi oma kätega valmis teha, olgu see siis kaunis postkaart, joonistus, liimitud, lõigatud või rebitud taies. Vanemad ei tohiks lapse arengus tähelepanuta jätta mitte ühtegi etappi, vaid peaksid toetama lapse soovi omaloominguga tegeleda. Selleks võiks lastetuppa kujundage nurgakese, kuhu laps saab oma loomingut välja panna. Lapsed ootavad oma tegevusele hinnangut ja soovivad oma hobist jutustada. Kui nad tegelevad spordi, muusika või näiteks peotantsuguga, siis võiks nende tulemust hindavad medalid, karikad ja muud autasud lastetoas riiulile, vitriini või raamituna seinale panna.

Kokkuvõtteks

Lastetuba ei pea olema mõõtmetelt suur. Oluline on, et see ruum oleks sisustatud armastusest oma kõige kallimate pereliikmete vastu. Psühholoogid väidavad, et laps võib end väga turvaliselt ja mugavalt tunda ka väikeses ruumis – lapsed armastavad ju ehitada onne ja pesakesi. Aidaku vanemate sisustatud lastetuba lapsel uusi horisonte avastada ning kasvada vaimselt ning füüsiliselt terveks ja eredaks isiksuseks!

Artikli allikas: Arco Vara


Seotud artiklid