Lemmikloom üürikorteris: hirmul on suured silmad

Korterit üürile andes lisatakse tihti kuulutuse juurde märge, et lemmikloom ei ole lubatud. Kardetakse, et loom võib tekitada kahju, aga pere lemmik võib olla ka puuriloom või hästi koolitatud tõukoer. Kui üürnik võtab vastutuse pidada lemmiklooma, võtab ta ka vastutuse võimaliku kahju tekkimise eest – seega ei tohiks lemmiku olemasolu keeldumiseks põhjust anda.

Kõige enam kardetakse, et kass või koer rikub sisustuse, seinad või põranda, jätab korterisse ebameeldiva lõhna või häirib koer haukumisega naabreid. Vahel aga nii kaugele ei mõeldagi, vaid lisatakse lihtsalt kuulutusele märge lemmiklooma mitte lubamise kohta. Lemmikloom on aga väga paljudel ning sageli on kass või koer kui pereliige, kelle eest kantakse väga hästi hoolt.

Anname viis soovitust, et julgustada üürileandjaid potentsiaalsete üürnikega läbi rääkima, kui selgub, et korterisse tahaks kolida ka neljajalgne:

1) Pange üürilepingusse kirja, et üürnikul tuleb lepingu lõppedes korvata kõik lemmiklooma tekitatud kahjud

Koostage korterit üle andes põhjalik üleandmis-vastuvõtmisakt ning fikseerige selles võimalikult täpselt korteri ja sinna jääva mööbli seisukord, lisage fotod ja esemete rahaline väärtus. Lepingule alla kirjutades võtab üürnik vastutuse kahjud korvata ning anda lepingu lõppedes korter üle sama heas seisukorras kui seda vastu võttes. Kehtestada võib ka kindlaid nõudeid, näiteks et üürnik kohustub enne korteri üleandmist pehme mööbli keemiliselt puhastada laskma.

2) Leppige kokku kahekordses tagatisrahas

Praktika näitab, et enamik korteriomanikke valib selle variandi: lemmikloom on lubatud, aga tagatisraha tuleb maksta topelt. Kui hiljem selgub, et midagi on rikutud, saab omanik uued asjad soetada tagatisraha arvelt.

3) Küsige lemmiklooma iseloomustust

Kui üürniku lemmikloomaga pisut „tutvust teha“, võib selguda, et hirmul on suured silmad. Ärge kartke küsida looma iseloomustust, tõu kirjeldust ja pilte! Võimalusel uurige üürniku eelmise elukoha omanikult tagasisidet: kuidas lemmikloom end üleval pidas, millises seisukorras korter tagastati, ega üürniku ja naabrite vahel ei tekkinud lemmiklooma tõttu pingeid.

4) Olge valmis läbi rääkima

„Lemmikloomad ei ole lubatud“ kõlab rangelt ja kategooriliselt, aga võibolla on üürilesoovijal puuris peetav hamster, merisiga või tšintšilja, terraariumis elav madu või geko? Osa koeraomanikke paneb samuti oma üksi koju jääva lemmiku koos magamisaseme ja jooginõuga puuri, et loom ei saaks omapäi olles närida ega kraapida.

5) Usaldage üürnikku

Kui üürnik kinnitab, et tema koer on koolitatud, ei näri ega haugu või kannab haukumisvastast kaelarihma, siis tõenäoliselt see nii ka on. Milleks valetada ja riskida sel moel soovitud üürikorterist ilma jäämisega?

Lemmikloom on pereliige ning looma kasvatada võtnud ja tema eest hoolitseval inimesel on sageli suurem vastutustunne. See aga tähendab, et nad hoiavad hoolsamini nende kätte usaldatud vara – ka teie korterit.

Artikli alliks: Arco Vara


Seotud artiklid